poginulo oko 160 ljudi

Alžir dao odobrenje Francuzima! Nastavljeni napadi na Mali

Image

Opovrgnuvši informaciju da su francuski vojnici bili zatečeni otporom koji su im pružali radikalni islamisti, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je podsjetio da francuska operacija ima tri zadaće: 'zaustaviti napredovanje terorista', 'pomoći da Mali vrati osvojena područja, za što će trebati više vremena' i 'provesti rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnost', koja predviđa politički dijalog i izradu programa razvoja zemlje.

14.1.2013. u 8:32/ RTL/Hina

Napredovanje islamističkih skupina prema jugu Malija zaustavljeno je i Francuska je počela 'djelovati na pozadinske baze terorista' na sjeveru zemlje, rekao je u nedjelju francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

"Teroristi su zaustavljeni. Danas počinjemo djelovati na pozadinske baze terorista" na sjeveru, rekao je Fabius za medije RTL/LCI/Figaro, spomenuvši udare na Gao, islamističko uporište na sjeveru Malija.

Dodao je da je Alžir dao odobrenje za prelijetanje francuskih zrakoplova iznad svog teritorija.

"Alžir je odobrio (francuskim zrakoplovima) neograničeno prelijetanje svog teritorija", rekao je ministar vanjskih poslova. Nešto ranije, Pariz je objavio da su u ratu u Maliju u nedjelju prvi put korišteni bombarderi Rafale stacionirani u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opovrgnuvši informaciju da su francuski vojnici bili zatečeni otporom koji su im pružali radikalni islamisti, ministar je podsjetio da francuska operacija ima tri zadaće: 'zaustaviti napredovanje terorista', 'pomoći da Mali vrati osvojena područja, za što će trebati više vremena' i 'provesti rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnost', koja predviđa politički dijalog i izradu programa razvoja zemlje.

"Da Francuska nije posredovala, islamisti bi možda došli do Bamaka, što bi imalo strašne posljedice", istaknuo je. Intervencija je počela u petak, nakon što su islamisti krenuli prema glavnom gradu Bamaku, a u borbama je dosad poginulo 160 ljudi.

Upravo se čita

Image
ZAŠTITA RADNIKA?

COVID-19 uskoro profesionalna bolest? EK preporučila ažuriranje preporuke

"Bitna značajka francuske vojne intervencije je da je zračna", dodao je ministar, napomenuvši da zahtijeva posebne snage na kopnu koje će navoditi zrakoplove na mete. Usto je natuknuo da bi Francuska ovog tjedna mogla poslati pojačanje, uz malijska vojna pojačanja i dolazak afričkih snaga.

Odgovarajući na pitanje o trajanju francuske intervencije na prvoj crti, Fabius je ocijenio da je 'riječ o tjednima'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fabius je na koncu kazao da je u nedjelju razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom koji je čestitao Parizu na intervenciji u Maliju. Ministar je također istaknuo da 'ruka predsjednika Francois Hollandea nije zadrhtala' i da je odluku donio za '24 sata'.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na zahtjev Pariza

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u ponedjeljak na zahtjev Francuske kako bi se razgovaralo o stanju u Maliju, najavio je u nedjelju francuski dužnosnik.

"Vijeće sigurnosti sastat će se u ponedjeljak poslije podne na zahtjev Francuske kako bi se razgovaralo o stanju u Maliju", rekao je Brieuc Pont, glasnogovornik francuske misije pri UN-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je korak koji poduzima Francuska kako bi informirala o stanju Vijeće sigurnosti te kako bi se razmijenila mišljenja između članica Vijeća i glavnog tajništva UN-a", kazao je.

Francuska je u petak započela vojnu misiju u Maliju kako bi pripremila teren za predstojeću intervenciju afričkih snaga čiji je cilj ukloniti islamističke teroriste s malijskog teritorija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
U PUNOM SJAJU

Štandovi, lampice i Orašari! Zagreb spremno dočekuje prvi adventski vikend!

Više s weba