SAD se vratio u Irak

Američki vojnici pomažu u borbi protiv sunitskih pobunjenika

Image

američki vojnici, vojnik, vojska američki vojnici

Foto: Ilustracija

Polovica od 300 specijalaca koje je obećao poslati američki predsjednik Barack Obama nalazi se u Bagdadu ili na prvim linijama bojišta.

25.6.2014. u 10:00/ RTL/Hina

Prvi američki vojnici koji bi iračkoj vojsci trebali pomoći u borbi protiv sunitskih pobunjenika stigli su u Irak i počeli sa svojim aktivnostima, objavio je Pentagon u srijedu.

Polovica od 300 specijalaca koje je obećao poslati američki predsjednik BarackObama nalazi se u Bagdadu ili na prvim linijama bojišta, prenosi BBC.

Ostali će stići idućih dana, kažu u Pentagonu i pojašnjavaju da su dva tima od ukupno 40 vojnika u utorak počeli pomagati iračkim snagama na bojištu. Dodatnih 90 će u Bagdadu osnovati zajedničko operativno zapovjedništvo.

Njima će se u idućih pet dana priključiti nova četiri tima od 50 vojnika, navodi Pentagon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obamina administracija isticala je da američki vojnici neće sudjelovati u borbama, nego savjetovati Iračane i pružiti im obavještajne podatke.

Iračka vlada zatražila je od Amerikanaca zračne udare, ali Obama nije bio sklon učiniti ništa što bi moglo izazvati optužbe da SAD zauzima stranu u u iračkim vjerskim sukobima.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Sunitski pobunjenici, okupljeni u Islamsku državu u Iraku i na Levantu (ISIL) zauzeli su većinu sjevernog i zapadnog dijela zemlje, uključujući drugi najveći grad Mosul.

U nasilju je samo u lipnju poginulo najmanje 1,075 Iračana, objavio je UN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

'Deset firmi se sumnjiči da su imale beneficije prilikom natječaja za EU fondove, koštale su Hrvatsku 316 milijuna kuna'

Više s weba