razornije od Hirošime

Amerikanci pojačavaju nuklearni arsenal u Europi

Image
Foto: Youtube screenshot

Očekuje se da će nove bombe zamijeniti starije tipove 3, 4, 7 i 10 kao i B -61-11 i B-83 strateške nuklearne bombe. Potonji ima eksplozivnu snagu do 1,2 megatona TNT-a, a to je 90 puta jače od bombe bačene na Hirošimu.

13.11.2013. u 9:14/ I.H.

SAD želi modernizirati nuklearne bombe stacionirane u Europi, a kritičari smatraju da ovaj potez krši obećanja Baracka Obame da SAD neće razvijati nove nuklearne bombe.

U Njemačkoj je pohranjeno oko 20 B-61 bombi u zračnoj bazi u selu Büchel.

Njihova je vlada više puta rekla kako želi da se to oružje ukloni, ali ne postoji velika vjerojatnost da će se to dogoditi u skorije vrijeme.

Predstavnici američke vojske, Pentagon i Odjel za energetiku, najavili su nove pojedinosti o programu tog oružja, a nova varijanta nuklearne bombe zove se B61-12 i očekuje se da će zamijeniti starije tipove 3, 4, 7 i 10 kao i B -61-11 i B-83 strateške nuklearne bombe, piše tportal.

Potonji ima eksplozivnu snagu do 1,2 megatona TNT-a, a to je 90 puta jače od bombe bačene na Hirošimu.

Stručnjaci upozoravaju na potencijalnu prijetnju pregovorima o razoružanju između NATO-a i Rusije.

Götz Neuneck s Instituta za mirovna istraživanja i sigurnosne politike smatra da se stavlja određeni teret na buduću njemačku vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni trebaju jasno reći Washingtonu da Europa ne treba nove bombe. Osim toga, NATO hitno mora napraviti konkretne ponude za Rusiju u vezi s kontroverznim američkim proturaketnim sustavom, koji Moskva smatra prijetnjom. Ako sve to ne uspije, novo taktičko nuklearno oružje bit će stacionirano u Europi, a nuklearno razoružanje bit će nemoguće još desetljećima", naglasio je Neuneck.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'OPONAŠA IRONMANA'

Cijeli svijet se pita što Đoković nosi oko vrata. Direkt doznao čemu služi čudesna pločica

Više s weba