Play logo
Kako poslati pismo

Adresa pošiljatelja na omotnici i ostala osnovna pravila slanja pisama

Image
Foto: Thinkstockphotos

Ako niste sigurni kako pravilno napisati adresu pošiljatelja na omotnici donosimo osnovna pravila.

21.4.2018. u 0:12/ Život i stil
Play logo

Vremena su se promijenila, imamo bezbroj mogućnosti pa pomalo zaboravljamo na ona stara i osnovna pravila u poštanskom prometu. Poštansko dopisivanje nažalost postaje sve rjeđe, ili se pretvara samo u slanje računa i obavijesti. Pisma sve rjeđe ili skoro nikako ne pišemo, a pošiljke koje se šalju iz firme obično šalje osoba zadužena za to, pa ako vi niste ta osoba, nerijetko se desi da zaboravimo kako se to pravilno radi.

Prilikom adresiranja pošiljke, u gornjem desnom kutu nalazi se mjesto za frankiranje (lijepljenje marke) te poštanski žig koji stavljaju u poštanskom uredu prilikom slanja.
Adresa primaoca piše se na desnoj polovini kuverte. Pazite da bude točno ispisana tako da pošiljka dođe na željenu adresu. Dakle adresa mora biti čitka, a naziv poštanskog ureda uvijek napišite velikim tiskanim slovima.

Play logo

Ukoliko pošiljku šaljete u inozemstvo obavezno napišite i ISO broj države koji možete pronaći na internetu.

Image
Foto:
Image

Za korisnike poštanskih pretinaca dovoljno je napisati broj pretinca i poštanskog ureda, bez imena osobe kojoj šaljemo pošiljku.

A gdje se piše adresa pošiljatelja na omotnici?

Adresa pošiljatelja na omotnici se nalazi na stražnjoj strani kuverte u gornjem lijevom kutu i obavezno ju je napisati samo ako je pošiljka preporučena ili ako primatelj ne zna tko mu pošiljku šalje a želite da vam na tu adresu i odgovori. Ili jednostavno, u slučaju da se pošiljka zagubi, adresa pošiljatelja na omotnici će omogućiti da vam se ista vrati ako nije uspješno isporučena.

Play logo
Play logo
Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
22 člana dvije zločinačke organizacije

USKOK optužio istarske, riječke i zagrebačke dilere: Na drogi zaradili najmanje 1,7 milijuna kuna

Play logo

Više s weba