vrijedi zapamtiti

Bruto marža - naučite što je bruto marža

Image

Kovanice i kalkulator

Foto: Pexels.com

Zanima vas svijet ekonomije i želite naučiti što točno predstavlja pojam bruto marža? Donosimo vam najjednostavniju definiciju bruto marže

24.7.2017. u 3:19/ Život i stil

Zanima vas što je to bruto marža? Ekonomski pojmovi uvijek stvaraju određene probleme jer većina ljudi rijetko razumije o čemu se točno radi. Ako ste se susreli s pojmom bruto marža, ali ne znate što on točno predstavlja, mi smo vam odlučili pojasniti.

Bruto marža (engl. gross margin, njem. Bruttomarge, Bruttospanne), jedan od financijskih pokazatelja poslovanja, govori o tome koliko se bruto dobiti ostvaruje na jednu jedinicu poslovnih prihoda (100 jedinica poslovnog prihoda ako se pokazatelj izražava u postotku).

Oblikuje se na temelju odnosa vrijednosti bruto dobitka, tj. dobitka prije oporezivanja u brojniku te vrijednosti prihoda od prodaje u nazivniku i izražava se kao postotak. Bruto marža odražava rentabilnost (profitabilnost) prometa. Svako povećanje vrijednosti ovog pokazatelja ocjenjuje se povoljnim kretanjem, a smanjenje vrijednosti upućuje na teškoće u poslovanju poduzeća i može biti jedan od indikatora poslovne krize.
Podloga za izračunavanje bruto marže jest račun dobiti i gubitka. U europskom prostoru naziva se rentabilnost prometa.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kako poslati pismo

Adresa pošiljatelja na omotnici i ostala osnovna pravila slanja pisama

Više s weba