U SRCU GRADA

Čačić kuću u Dubrovniku procijenio na 600.00 kuna: Evo što kažu stručnjaci koliko stvarno vrijedi!

Image
Foto: Pixsell

U imovinskoj kartici naveo je tržišnu vrijednost od 1142 eura po kvadratu, za koliko se ni u okolici Dubrovnika ne može kupiti nekretnina

10.2.2020. u 16:41/ Dubrovački dnevnik

Popunjavanje imovinskih kartica ovih dana je izazvalo brojne polemike u javnosti, a za oko je svakako zapela i imovinska kartica varaždinskog župana Radimira Čačića.

Između ostalog, posjeduje nekretninu na vrlo atraktivnojlokaciji u Dubrovniku, u ulici Na Andriji, ispod samih zidina. Ipak, iako na vrlo atraktivnoj lokaciji, zdanje je u ruševnom stanju te je vidljivo kako mu je potrebna temeljita obnova.

Premda je riječ o gradu u kojem je cijena kvadratnog metra nekrenine vrtoglavo visoka i kreće se oko četiri ili pet tisuća eura te se nalazi u samom srcu Dubrovnika, Čačić je u svojoj imovinskoj kartici naveo tržišnu vrijednost od 1142 eura po kvadratu što je cijena za koju se ni u okolici Dubrovnika ne može kupiti nekretnina, a kamoli u samom centru grada. Dubrovački dnevnik kontaktirao je bolje upućene koji se bave biznisom povezanim s nekretninama te su prokomentirali je li to realna tržišna cijena za ruševno zdanje podno zidina koje posjeduje Čačić. 

Većina osoba koje se bave tržištem nekretnina, a koje su kontaktirali, nisu htjeli komentirati javno cijenu, a svi su kazali kako bi ipak trebali ući u kuću, vidjeti u kojem je stanju njena unutrašnjost te kakva je situacija po pitanju imovinsko-pravnih odnosa što su faktori koji bitno utječu na cijenu. No, kazali su kako im se čini kako je navedena cijena nešto niža od stvarne tržišne cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna osoba naglasila je kako ipak nije riječ o prevelikom odstupanju i kako se navedeno zdanje ne bi moglo prodati po prosječnoj cijeni jer je potrebna temeljita adaptacija koja također košta, a za koju je potrebno ishodovati i potrebne suglasnosti. Ipak, tvrdi kako vjeruje kako bi cijena od dvije tisuća eura po kvadratnom metru bila nešto realnija od one navedene u Čačićevoj imovinskoj kartici. 

Stručnjak za tržište nekretnina, koji je ovim putem želio ostati anoniman, je kazao kako je nezahvalno 'na slijepo' procijenjvati vrijednost nekretnine s obzirom na to kako se radi o vrlo složenoj proceduri koja je uređena Pravilnikom i Zakonom

Upravo se čita

Image
PRATITE NA NAŠEM PORTALU

UŽIVO Hrvatska - Brazil: Livaković spasitelj nacije! Novom obranom drži Vatrene u igri

"U ovom slučaju 'bubanje iz glave' ne dolazi u obzir. Procjena vrijednosti nekretnine je vrlo složena procedura koju je potrebno provesti kako bi se došlo do procjene. Važno je u obzir uzeti ima li nekretnina urednu dokumentaciju i dozvole, u kakvom je stanju, starost nekretnine... Zakon nalaže minimalno tri procjene, neozbiljno je davati tako površne paušalne ocjene bez temeljitog utvrđivanja parametara kojima se dolazi do tržišne vrijednosti nekretnine," izjavio je za Dubrovački dnevnik

Sličnog mišljenja je i ZvonimirFranić čija tvrtka Domino nekretnine ima bogato iskustvo na tržištu nekretnina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebna su velika ulaganja u predmetnu nekretninu, a tržišna cijena je širok pojam. Nekretnina vrijedi onoliko koliko je netko spreman dati za nju i vjerujem kako je Radimir Čačić u svojoj imovinskoj kartici naveo realnu cijenu. Nekretnina je u zaista lošem stanju, riječ je o kućici od nekakvih 60, do 70 kvadratnih metara. Nije to dvorac, nije nikakva vila nego kuća u ruševnom stanju. Točno je kako je nekretnina u srcu Dubrovnika, ali nije isto je li to Na Andriji ili na Stradunu. Potrebna joj je adaptacija, a cijena građenja je skupa. Nije isto dolazite li na Stradun kamionom i dovozite materijal ili nosite svaki kamen na leđima ispod zidina. Također, nije isto nalazi li se nekretnina na Prijekome gdje imate 10 skalina ili Na Andriji gdje imate 100 i nešto skalina," izjavio je Franić za Dubrovački dnevnik

Image

Ovako izgleda kuća koju je Čačić procijenio na 600.000 kuna: 'Nećete od mene raditi Krstičevića!'

Fotogalerija
Image

Ovako izgleda kuća koju je Čačić procijenio na 600.000 kuna: 'Nećete od mene raditi Krstičevića!'

Fotogalerija

Iz agencije 'Dominium travel' mišljenja su kako bi, ako bi se Čačić odlučio na adaptaciju, to zasigurno bila vrlo isplativa investicija. Kako kažu, ona bi se isplatila već nakon sedam godina što je odlična vijest s obzirom na tržišne prilike u Hrvatskoj. 

"Vjerujemo kako bi trebalo uložiti minimalno 100 tisuća eura u obnovu i potrebne suglasnosti, što je i dalje oko 1 300 eura po 'kvadratu'. Pretpostavljamo kako bi unutra mogle stati tri sobe i kako bi se mogla ostvariti minimalna godišnja dobit od 30 tisuća eura i to bez da vlasnik išta radi po pitanju iznajmljivanja nego da za tu svrhu unajmiagenciju koja bi odradila taj posao. Dale, 30 tisuća kuna eura minimalne, 'čiste' dobiti na kraju godine," odgovorili su. 

Inače, Čačić je kazao kako je nekretninu kupio 1997. godine, a 'kvadrat' je tada platio 450 eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

makeover-se11ep05

Više s weba