međunarodno priznanje

Trijumf hrvatskog filma: Matanićev 'Zvizdan' osvojio nagradu u Cannesu!

23.5.2015. u 19:40/ Hina

Selekcija 'Un Certain Regard' jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala

CANNES - Hrvatski dugometražni igrani film "Zvizdan", autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, osvojio je nagradu žirija u natjecateljskom programu "Izvjestan pogled" („Un Certain Regard“) 68. Filmskog festivala u Cannesu, izvijestio je u nedjelju navečer Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Selekcija „Un Certain Regard“ jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala u Cannesu, usmjerena otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika, navode iz HAVC-a.

Image
Foto: Doug Peters/Press Association/PIXSELL
Image
Doug Peters/Press Association/PIXSELL

Nagrada u ovom programu najveće je dosadašnje priznanje autoru Daliboru Mataniću i Ankici Jurić Tilić, producentici niza njegovih filmova. Ujedno, ova nagrada potvrda je međunarodnog prodora hrvatskog filma kojem svjedočimo u novije vrijeme, ističe HAVC .

Žirijem programa ove godine predsjedala je glumica i redateljica Isabella Rossellini zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom.

Matanićev "Zvizdan" je u ovaj program odabran u konkurenciji od više od 1.400 filmova iz cijeloga svijeta.

"Ova nagrada je značajna nama kao ekipi filma, Hrvatskoj općenito i Hrvatskom audiovizualnom centru, ovo je zaista nevjerojatan uspjeh. Nakon ovoga film ide u Pulu, a računamo da će mu međunarodna karijera biti uspješna jer Cannes je jedan od najvećih festivala na svijetu", izjavila je nakon objave nagrade producentica filma Ankica Jurić Tilić.

Image
Foto: Doug Peters/Press Association/PIXSELL
Image
Doug Peters/Press Association/PIXSELL

"Dalibor, Ankica, Tihana i čitava njihova filmska družina snimili su čudesan film. Zahvaljujem svima koji umiju reći 'da' i priznati moć talenta, a nagrada u Cannesu je baš takvo, veliko - 'da'. Hvala svima koji su vjerovali u hrvatski filmski sustav i svima koji su ga gradili, ovo je još jedan podsjetnik da je - 'da' najljepša riječ hrvatskog jezika. Ova zemlja može puno, kada se usudi reći 'da' svojim vrijednostima, kao što to čini moćna hrvatska filmska zajednica, koju s neizmjernim ponosom službeno zastupam", izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film redatelja Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, na premijeri održanoj 17. svibnja publika 68. Filmskog festivala u Cannesu dočekala je gromoglasnim pljeskom, a strani mediji (Hollywood Reporter, Variety, Le Monde, Independent, filmski portali Filmdeculte, Digitalcine, Europacinema) i glumce i film ocijenili su izvrsnima.

"Zvizdan" je ljubavni film koji se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna dalmatinska sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri zabranjene ljubavi, u kojima se kao glavni protagonisti pojavljuju uvijek ponovo isti glumci - Tihana Lazović i Goran Marković. Uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Ivo Cagalj/PIXSELL

"Zvizdan" je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Ivo Cagalj/PIXSELL

Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana, Filmski centar Srbije i europski fond Eurimages.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVI ZAPLET U 'TAJNAMA'

U Vilin Dol stiže bivša Nikolina ljubav

Više s weba