Sanjali su zvijezde i uspjeli

Velik korak naprijed za hrvatske znanstvenike koji sastavljaju robot za let na Mjesec: Google im odobrio plan...

31.8.2016. u 18:53/ Ivan Skorin

Velik korak naprijed za hrvatske znanstvenike koji sastavljaju robot za let na Mjesec. Tehnološki gigant Google odobrio je njihov plan lansiranja

Sanjali su zvijezde i uspjeli.

Upravo bi na ovaj način uskoro mogao poletjeti robot stvoren hrvatskim rukama jer utrka na Mjesec približava se kraju. 

"Google, možemo reći, je oduševljen, ali neporeciva adiministrativna činjenica je da su nam priznali tehničku kompetentnost i da napokon imamo šansu pokazati to što namjeravamo", rekao je Miroslav Ambruš-Kiš, voditelj istraživačkog tima Synergy Moon .

O čemu je zapravo riječ? Još 2007. Google je raspisao natječaj za robotičare entuzijaste diljem svijeta. Cilj - osmisliti i napraviti letjelicu koja bi mogla sletjeti na Mjesečevu površinu. Na natječaj se javilo 30-ak velikih tvrtki, među njima i jedna američka, koja je u sklopu svog pogona organizirala timove u državama diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo organizirani kao mreža u 15-ak zemalja, 150 ljudi radi na raznim projektima, naš glavni partner je tvrtka interorbital systems i oni grade rakete za svoje komercijalne operacije. Međutim, oni su ušli u tim kao oni koji će nam dati prijevoz", dodao je.

I taj prijevoz, moglo bi se reći, Hrvati su za svog robota dobro ustopirali jer je interorbital systemsu jučer Google odobrio plan lansiranja. Tako su postali jedan od troje među 16 velikih igrača koji su ušli u tu završnu fazu.

Upravo se čita

Image
zimski uvjeti

Američki obavještajci: 'Borbe u Ukrajini usporavaju. Putin možda i nije svjestan problema koje imaju'

Google zasad ne daje ni kune, već se sve financira iz privatnih džepova entuzijasta i tvrtki koje ih sponzoriraju, a finalnu nagradu od 30 milijuna dolara dobit će tim čija letjelica uspješno sleti na Mjesec do kraja iduće godine.

Ovaj hrvatski robot mogao bi poletjeti već u prvoj polovini 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Filip Hrgović pridružuje se Klitschkovom timu, poručuje: 'Nakon Rija, prelazim u profesionalce'

Više s weba