DRUGU GODINU ZAREDOM

Zbog diskriminacije Afroamerikanaca, Spike Lee i Jada Pinkett Smith bojkotiraju Oscare

Image
Foto: Byron Purvis/IPA/Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Drugu godinu zaredom crnih glumaca nema među nominiranima ni u jednoj kategoriji

19.1.2016. u 10:15/ Hina

Redatelj Spike Lee i glumica Jada Pinkett Smith objavili su u ponedjeljak da će bojkotirati dodjelu Oscara u veljači jer nijedan afroamerički glumac nije nominiran za nagradu. 

Drugu godinu zaredom crnih glumaca nema među nominiranima ni u jednoj kategoriji. 

"Kako je moguće da su drugu godinu uzastopno svih 20 nominiranih u glumačkim kategorijama bijelci? A da uopće ne ulazimo u druge kategorije", rekao je slavni redatelj. "Četrdeset glumaca u dvije godine i nijednog afroameričkog. Mi ne znamo glumiti?". Ljutiti redatelj ovogodišnjeg je Oscara nazvao "ljubičicom bijelom". 

Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti (AMPAS) priznaje da postoji problem. Njezina predsjednica Cheryl Boone Isaacs kaže da je AMPAS unio neke promjene kako bi potaknuo raznolikost.

"Nažalost, promjene ne dolaze onako brzo kako bismo htjeli. Moramo učiniti više", rekla je. Isaacs, koja je Afroamerikanka, rekla je da joj je srce slomljeno i da je frustirana time što ove godine nema raznolikosti među nominiranima.

Jada Pinkett Smith, supruga Willa Smitha, također će bojkotirati dodjelu 28. veljače u Los Angelesu. "Moramo se zauzeti sami za sebe, pokazati našu snagu. Ne možemo prositi ili moliti da nas priznaju, to ruši dostojanstvo", poručila je. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
proslava 50. rođendana

Matija i Lu Dedić obradili Arsenovu pjesmu za novu kampanju legendarnog soka - Nara

Više s weba