Play logo
Geografija Europe

Znate li koliko ima država u Europi?

Image

Srednja škola Antuna Matije Reljkovića

Foto: RTL

​Ako vas zanima koliko ima država u Europi, odgovor saznajte u nastavku. Ipak, važno je napomenuti da ova brojka često varira ovisno o određenim kriterijima.

11.5.2018. u 12:48/ Vijesti.hr
Play logo

Često se dogodi da se odgovori ljudi na pitanje koliko ima država u Europi razlikuju. Problem je u tome što se značajan dio teritorija određenih država nalazi u Aziji čime izlazi iz granica same Europe.

Osim toga, utvrditi koliko ima država u Europi je teško budući da neke od zemalja još uvijek nisu priznate od svih članica UN-a.

Play logo

Neke od država s Europom imaju samo društvene ili državničke veze zbog čega se ne mogu smjestiti u Europu. Dakle, odgovor na pitanje koliko država ima u Europi varira od 45 do 51.

U najširem smislu u države u Europi ubrajaju se redom Albanija, Andora, Armenija, Austrija, Belgija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Kazahstan, Kosovo, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Monako, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i Vatikan.

Među ovim državama neke su povezane u veliku političku zajednicu Europske unije sa sjedištem u Briselu i Strasbourgu.

Play logo

No, koliko država ima u Europskoj uniji?

U Europskoj uniji trenutno je 28 zemalja članica, iako je već sada jasno da će taj broj sljedeće godine biti umanjen za jednu značajnu članicu - Veliku Britaniju.

Play logo

Unatoč Brexitu s druge strane postoje struje koje zagovaraju ujedinjenje zemalja EU u jednu federalnu državu, no taj je scenarij teško ostvariv ako u obzir uzmemo trendove jačanja Euroskepticizma i rasta populizma.

Play logo
Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
oznaka za srebro

Znate li koja je oznaka za srebro

Play logo

Više s weba