lažne ozljede

Babiću potvrđena optužnica za ratno profiterstvo

Image
Foto: RTL

Optužnicu je potvrdilo optužno vijeće sutkinje Zlatice Prišlin, izjavio je Babićev odvjetnik Milenko Umičević.

29.5.2014. u 22:08/ Z.H./Hina

Općinski kazneni sud u Zagrebu danas je potvrdio optužnicu protiv predsjednika Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivice Babića optuženog za ratno profiterstvo, jer je smetnje vida koje je navodno imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu i na taj se način okoristio za gotovo 768 tisuća kuna.

Optužnicu je potvrdilo optužno vijeće sutkinje Zlatice Prišlin, izjavio je Babićev odvjetnik Milenko Umičević.

Općinsko državno odvjetništvo Babića je sredinom travnja optužilo za prijevaru i krivotvorenje isprave, a sve u vezi sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije

Tužiteljstvo tvrdi da je Babić u prosincu 1995. zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira je, kako bi proizlazilo da je "1990. i početkom 1992. godine imao stopostotni vid na oba oka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnik je to i učinio koristeći dokumentaciju drugih pacijenata", a Babić je krivotvorene dokumente predao oftalmologinji "neistinito joj predočivši da je tijekom ratnih zbivanja zadobio ozljedu glave i posljedično lijevog oka". "Oftalmologinja je po pregledu sastavila specijalistički oftalmološki nalaz iz kojeg proizlazi da vid na lijevom oku u trenutku pregleda iznosi samo deset posto", navodi tužiteljstvo.

Tvrde i da je tu dokumentaciju Babić u siječnju 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida, neistinito naznačivši da je stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Na temelju lažne dokumentacije Babiću je 6. veljače 1996. navodno izdano rješenje o priznavanju statusa vojnog invalida "VIII. grupe s 40 posto trajnog invaliditeta, a ujedno i pravo na osobnu invalidninu i posebni dodatak u visini od 50 posto pripadajuće mjesečne svote osobne invalidnine".

Tužiteljstvo u optužnici tvrdi da su Babiću sve do kraja ožujka ove godine priznavana razna imovinska prava koja proizlaze iz statusa ratnog vojnog invalida, kao i da su mu na svakoj plaći obračunavali manje iznose poreza i prireza. Šteta koju je pritom napravio državnom proračunu tužiteljstvo je procijenilo na najmanje 767.880 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef liječničkog sindikata, koji je krajem prošle godine pokrenuo štrajk liječnika prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud, od početka tvrdi da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Kada je početkom veljače nakon pet dana istražnog zatvora izašao iz Remetinca kazao je da je cijeli slučaj motiviran politikom te da je u utvrđivanju invaliditeta prošao cijelu propisanu proceduru, uključujući i reviziju. Tada je najavio je i da će oftalmologa Nikicu Gabrića, koji je ga je javno prozivao kao lažnog invalida, tužiti za klevetu.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Iznenađenje na vrhu! Ovo su plaće predsjednice, premijera, vrha Vlade, Ustavnog suda i HNB-a!

Više s weba