MONITORING DO ULASKA U EU?

Bez datuma o završetku pregovora

Image

Jadranka Kosor, EU, Europska unija Jadranka Kosor

Na neformalnoj večeri ministara vanjskih poslova Europske unije očekivao se datum završetka pregovora Hrvatske od ulasku u EU. Od tog datuma nije bilo ništa. I dalje se ne zna hoće li do kraja lipnja završiti pregovore. Nova nada nam je Summit zemalja EU 24. lipnja.

23.5.2011. u 21:28/ E.M.

BRUXELLES - Nakon više od pet i pol godina pregovaranja o ulasku Hrvatske u Europsku uniju i dalje se ne zna datum o završetku pregovora.

Na neformalnoj večeri ministara vanjskih poslova Europske unije U Bruxsellesu, prema očekivanjima nije donesen konretan datum. Čitava večera bila je posvećena Hrvatskoj no pravi datum očekuje se te na Summitu zemalja EU 24. lipnja.

Većina članica snažno podupire završetak pregovora u lipnju. Tijekom dana ministri nisu htjeli raspravljati o konkretnim datumima, ali potpisivanje pristupnog ugovora očekuju u ranu jesen.

Neke države, poput Francuske, Nizozemske i Velike Britanije protive se zatvaranju poglavlja 23 o pravosuđu. Navodno čekaju izvješće glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji Hrvatske s Haškim sudom sredinom lipnja.

Ako izvješće bude pozitivno, monitoring Hrvatske kroz čitav proces od završetka pregovora do datuma učlanjenja bio bi kompromis između država koje su za i onih koje su protiv zaključenja pregovora.

Svi su složni u jednom, svima je u interesu, a pogotovo Hrvatskoj, da u Europsku uniju uđe kao prvorazredna, a ne drugorazredna članica.

Hrvatski pregovarači s ministrom vanjskih poslova Goranom Jandrokovićem smatraju da su oni svoje odradili te da je sada sve na komisiji i zemljama članicama. Ipak, vjeruju da će prevladati stav brzog ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Jandroković se ne boji monitoringa je smatra da je to uobičajna praksa. Britanci su navodno predložili stroge sankcije za Hrvatsku ukoliko izvješća monitoringa budu negativna.

Primjerice, ako se pokaže da Hrvatska ne procesuira ratne zločine ili da se ne bori protiv korupcije, jedna od sankcija moglo bi biti dodatno odgađanje pridruženja Hrvatske EU, i to za dodatnih godinu dana, a moguće bi bilo da i sredstva iz predviđenih europskih fondova u tom slučaju budu blokirana.

Najizgledniji datum za ulazak Hrvatske u EU navodno je 1. srpnja 2013. godine, a konkretna odluka trebala bi biti objavljena na Summitu EU-a 23. i 24. lipnja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
U 63. GODINI

Preminuo poznati splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić! Umro nakon teškog moždanog udara

Više s weba