nitko ga ne želi pokopati

Bostonske bombe izrađene u Tamerlanovu domu

Image
Foto: AP

Američki istražitelji vjeruju da su Tamerlan Carnajev i njegov mlađi brat Džohar napravili bombe koje su aktivirali na bostonskom maratonu prošli mjesec u Tamerlanovu domu u Cambridgeu u Massachusettsu.

4.5.2013. u 10:06/ RTL

Agenti FBI-a ispitivali su danima Tamerlanovu suprugu Katherine Russell i druge svjedoke kako bi utvrdili kako su i gdje bombe napravljene i što su ljudi znali o braći Carnajev.

Istražitelji su u petak kazali kako su sve više uvjereni da su braća nacrt bombi preuzela od islamističkih militanata na internetu premda su izmijenili neke dijelove te da su ih napravili u Tamerlanovu domu u Cambridgeu, manje od osam kilometara od mjesta gdje su aktivirane, pri čemu je poginulo troje ljudi, a 264 je ozlijeđeno.

Tamerlan i njegova 24-godišnja supruga živjeli su ulici Norfolk u Cambridgeu. Tamerlan je u stanu satima bio sam, brinući se za njihovo dijete jer mu je supruga radila i do 80 sati tjedno. Džohar, koji je živio u sat vremena vožnje udaljenom kampusu sveučilišta u Massachusettsu često ga je posjećivao. Istražitelji vjeruju da se Tamerlan, koji je povremeno radio kao mehaničar, vjerojatno isprakticirao u sastavljanju komponenti bombe služeći se materijalima koje je pronašao oko kuće.

Bombe su bile izrađene od lonaca na paru ispunjenih čavlima i kugličnim ležajevima, kazala je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu se oglasio i mrtvozornik koji je preuzeo Tamerlanovo tijelo iz mrtvačnice. Peter Stefan, vlasnik pogrebnog poduzeća u Worchesteru, kazao je da ne može pronaći groblje koje bi ga pristalo pokopati. "Ako uskoro ne uspijem, morat ću se obratiti vlastima. Svatko zaslužuje pogreb", kazao je Stefan.

Tamerlanova supruga odrekla se prava da preuzme njegovo tijelo u korist obitelji. A obitelj je izabrala Stefana jer ima iskustva u pogrebima muslimana.

Upravo se čita

Image
U SMJERU ISTOKA

Jedna osoba poginula u teškoj prometnoj nesreći na A3. Sudjelovali automobil, kamion i autobus

Tamerlan Carnajev ubijen je u sukobu s policijom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
sabor amenuje

Vlada usvojila odluku o obuci ukrajinskih vojnika: Do 100 će ih moći ući u Hrvatsku u dvije godine

Više s weba