NA DAN NEOVISNOSTI

Bostonski bombaši prvotno planirali napad za 4. srpnja

Image
Foto: AP

List New York Times je u četvrtak izvijestio da je uhićeni 19-godišnji Džohar Carnajev istražiteljima rekao da su on i njegov 26-godišnji brat Tamerlan, koji je poginuo u sukobu s policijom, razmišljali izvršiti samoubilački napad na Dan neovisnosti, nacionalni praznik SAD-a 4. srpnja, no naposlijetku su se odlučili za napad bombom kućne izrade.

3.5.2013. u 7:41/ RTL/Hina

Braća Carnajev, osumnjičeni za bombaški napad na bostonskom maratonu 15. travnja prvotno su napad planirali provesti 4. srpnja ove godine, rekli su dužnosnici službi sigurnosti, no odlučili su ranije napasti jer su eksplozivne naprave uspjeli napraviti brže no što su računali.

List New York Times je u četvrtak izvijestio da je uhićeni 19-godišnji Džohar Carnajev istražiteljima rekao da su on i njegov 26-godišnji brat Tamerlan, koji je poginuo u sukobu s policijom, razmišljali izvršiti samoubilački napad na Dan neovisnosti, nacionalni praznik SAD-a 4. srpnja, no naposlijetku su se odlučili za napad bombom kućne izrade. Braća porijeklom iz Čečenije bombe su napravili u Tamerlanovom stanu u Cambridgeu, u Masachusettsu brže no što su planirali te su odlučili napasti 15. travnja na Dan domoljuba u Massachusettsu, po izjavama Džohara Carnajeva istražiteljima.

U eksplozijama dvije bombe u Bostonu 15. travnja blizu ciljne crte tradicionalnog bostonskog maratona ubijene su 3 osobe i 264 je ranjeno. Ciljnu crtu maratona izabrali su u vožnji Bostonom tražeći odgovarajuće mejsto napada, po Džoharovim izjavama.

Džohar Carnajev je vlastima također rekao da su on i njegov brat na internetu gledali propovijedi Anwara al-Awlakija, radikalnog američkog klerika koji je otišao u Jemen gdje ga je u rujnu 2011. ubila bespilotna letjelica vojske SAD-a. Nema naznaka da su braća komunicirala s Awlakijem prije njegove pogibije, navodi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carnajev je svoje priznanje dao istražiteljima 21. travnja, dva dana nakon njegova ranjavanja i uhićenja, posebno obučenim agentima agencija FBI koji su čekali pred njegovom bolničkom sobom da dođe k svijesti, piše New York Times.

Tijekom ispitivanja Carnajev je priznao i da je upleten u postavljanje bombe na bostonskom maratonu. Istražiteljima je na pitanja je li zna za druge aktivne terorističke zavjere ili prijetnje rekao da ne zna za druge prijetnje i da su on i njegov brat djelovali sami.

Upravo se čita

Image
na tuđmanu

FOTO U Hrvatsku stigla dva Black Hawka iz SAD-a. Dočekao ih Banožić, Milanović bio 100 m dalje

Prošlog tjedna je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg izjavio da su napadači na maratonu u Bostonu namjeravali napasti New York. "New York je bio njihova sljedeća meta", rekao je Bloomberg na konferenciji za novinare i precizirao da su braća Tamerlan i Džohar Carnajev planirali izazvati eksploziju na Times Squareu.

Bloomberg je u društvu šefa policije New Yorka Raya Kellyja izjavio da su to doznali od istražitelja u Bostonu na temelju iskaza mlađeg brata Džohara (19) koji je hospitaliziran. Dan ranije je šef policije spomenuo plan dvojice braće da dođu u New York na neku proslavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Ispred KBC Split održan prosvjed podrške zdravstvenim radnicima

Više s weba