globalno istraživanje

Čak 10 posto ljudi vjeruje u sutrašnji smak svijeta!

Image

Nije ni čudo, piše BBC, s obzirom na to da je priča o kraju svijeta 21. prosinca 2012. zahvaljujući internetu, Hollywoodu i medijskom poticanju, naraširenije 'apokaliptično proročanstvo' u ljudskoj povijesti.

20.12.2012. u 13:23/ Z.H./Hina

Petak, 21. prosinca, zimski solsticij i kraj drevnog majanskog kalendara - datum je na koji deset posto stanovnika svijeta strahuje od kataklizme, pokazalo je globalno istraživanje Reutersa.

Nije ni čudo, piše BBC, s obzirom na to da je priča o kraju svijeta 21. prosinca 2012. zahvaljujući internetu, Hollywoodu i medijskom poticanju, naraširenije 'apokaliptično proročanstvo' u ljudskoj povijesti.

Glavni povod za tu globalnu tjeskobu završetak je majanskog kalendarskog ciklusa nakon 5200 godina. Arheolog David Stuart, profesor na teksaškom sveučilištu i stručnjak koji je prevodio majanske hijeroglife, u intervjuu za Američki javni radio izjavio je da se 21. prosinca neće dogoditi aposlutno ništa. "Maje nikada, baš nikada, nisu rekle da će doći do kraja svijeta u bilo koje doba, a pogotovo ne da će to biti ove godine", kazao je.

"Kraj majanskog kalendarskog ciklusa jest velika stvar - ako ste drevni majanski astronom ili svećenik. Izvan toga, ništa se neće dogoditi". On je taj događaj usporedio s okretanjem brojčanika prijeđene kilometraže na automobilu. "Kada brojčanik dođe do kraja svih predviđenih znamenki, auto neće stati. Samo će ponovo kliknuti od nule, a vi ćete normalno voziti dalje", rekao je.

Stuart nije jedini stručnjak koji je odmahnuo rukom na medijsku histeriju o kraju svijeta. NASA je na svojoj internetskoj stranici objavila da se to sigurno neće dogoditi. Rusko ministarstvo za izvanredna stanja također. Papa je prošle nedjelje pozvao vjernike da ne nasjedaju na lažna proročanstva i ne povjeruju u 'susvita'.

No nagađanja o apokalipsi proširila su se, izgleda, svim kontinentima. Rusi se pripremaju na svoj način, gomilajući zalihe votke. U Kini su se vlasti uhićenjem stotinjak glasnika propasti pobrinule da glasine utihnu.

Nitko od proroka, međutim, nije siguran kako će svijet točno propasti. Neki očekuju udar golema asteroida. Drugi očekuju rijetko galaktičko poravnanje koje će uzrokovati obrtanje Zemljinih magnetskih polova. Treći, pak, tvrde da znaju čak i točno vrijeme - 11 sati i 11 minuta po GMT-u, odnosno sat vremena poslije po srednjoeuropskom vremenu.

U pet latinoameričkih država koje su još pod utjecajem drevne majanske kulture - u Meksiku, Gvatemali, Belizeu, Salvadoru i Hondurasu kraj kalendara razlog je za slavlje. Svečanosti su počele 16. prosinca, a kulminirat će u petak. U regiju je zbog toga stiglo oko 200 tisuća turista pa će se nekima 'kraj svijeta' i dobro isplatiti.

Trag divljači
Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
default_cta
90 dana: Životi samaca
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
lažna dojava u Kuršancu

'Brzo dođite pomoći, osoba je pala na glavu, krvari!' Zvao Hitnu, a kad su izašli na teren - nije bilo nikoga

Više s weba