HITNE POJAČANO RADE

Čehinja žrtva vrućine koja neće posustati do kraja tjedna

2.7.2012. u 18:53/ S.M.

Čehinja koja se bez zaštite od sunca i s tek pola litre vode s prijateljem popela na najviši vrh Visa nije izdržala vrućinu i napor. Preminula je prije nego je stigla pomoć. Hitne u cijeloj zemlji imaju više posla, jer malotko sluša upozorenja na opasnost koju nosi sunce i temperature od 40 stupnjeva koliko je izmjereno u Kninu.

Pala je nova žrtva vrućina. 31-godišnja turistkinja iz Češke s prijateljem je krenula u osvajanje najvišeg vrha otoka Visa. Pri povratku s Huma u Komižu na +34, bez zaštite od sunca, pozlilo joj je. Prijatelj je otrčao po pomoć, no bilo je prekasno.

"Pratilac je već ranije pokušavao pružiti prvu pomoć no nije uspio. Nisu imali šešire, nisu imali baš neke zaštite od sunca, imali su boce od pola litre, to nije dovoljno ni za pola sata boravka na ovom suncu", rekao je Željko Arnautović, predsjednik Planinarskog društva Hum.

Hitne u cijeloj zemlji pojačano rade jer ljudi ne slušaju upozorenja. Pretjerano sunčanje može vam naštetiti i sada i u budućnosti jer koža pamti. Primjerice, dijete koje izgori u prve tri godine, ima 50 posto više šanse za rak kože u svojim 40-tima.

No splitske kupačice ne mare. Liječnici Luciji Vanjaka Rogošić samo danas došlo je troje izgorenih mladih i doznalo što ih čeka ako tako nastave. "Opekline, znači bolnost, mogućnost nastanka sunčanice, nastanak mjehura i oštećenje kože. A kronične su oštećenje samih madeža i prerano starenje kože te mogućnost nastanka karcinoma kože u starijoj životnoj dobi.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Razorni tornado poharao Massachusetts

Više s weba