KAO DA NE POSTOJI

Čovjek koji spava s mrtvacima

24.11.2011. u 18:53/ RTL

Na riječkom groblju Kozala živ čovjek spava s mrtvacima. Već dvije godine nema adresu, a bez nje ne može napraviti osobnu iskaznicu pa za institucije ni ne postoji. Na život uz grobove je navikao, a teško bolestan u deset kvadrata golog betona čeka još jednu zimu.

Teškim korakom Pavao hoda prema svojoj grobnici. Ispod njega deseci su niša s umrlima. Ovdje živi već dvije godine. Sve što ima zgurao je u deset kvadrata. Bivša žena i dvoje punoljetne djece ne mare za njegovu tragediju. Tek rijetko, sin pristane na susret.

Teško je bolestan. Radeći na crno pao je sa skele, i teško se ozlijedio. Ima epilepsiju i kako sam priznaje probleme s alkoholom. Zbog toga je i otišao iz prihvatilišta za beskućnike.

Da ne spava na ulici našao je mjesto na groblju. Nema adresu pa ne može napraviti novu osobnu iskaznicu. Iako kao hrvatski branitelj ima pravo na vojnu opskrbninu od 1100 kuna ne može ju podići.

Jednom dnevno jede u Crvenom križu. Jedina nada su mu prijatelji. Mario donese toplu juhu, a prije desetak dana pisao je i ministru branitelja da se Pavlu nađe bilo kakav smještaj, no odgovora nema.

Dvije i pol godine jedini prihod kojeg Pavao ima je 500 kuna Centra za socijalnu skrb. Poštara s novcem čeka ispred prihvatilišta za beskućnike. Zbog sukoba s jednim, tamo više ne može, ali ne može ni u nužni smještaj.

Stotinu riječkih beskućnika bez službene adrese osuđeno je tako na život pod vedrim nebom. Pavao se sklonio među mrtvace, u grobnicu bez struje i vode te kako sam kaže, dok srce izdrži.

Više s weba

Pročitajte još

Image
U PUNOM SJAJU

Štandovi, lampice i Orašari! Zagreb spremno dočekuje prvi adventski vikend!

Više s weba