bojkot bojkota

Crkva traži bojkot, a građani hrle u šoping centre

4.3.2012. u 18:50/ RTL

Hrvati su bojkotirali bojkot šopinga nedjeljom koji je od građana zatražila Katolička crkva. Mnogi građani širom Hrvatske i u nedjelju su pohrlili u šoping centre jer jedino vikendom stignu u miru pronaći i kupiti ono što im treba. No, Crkva ne odustaje te poručuju da će se nastaviti boriti.

Nešto prije 11 sati pred zagrebačkom katedralom bilo je mnoštvo vjernika. Na nedjeljnoj misi mnogi traže svoj mir, njima je šetnja po trgovinama nezamisliva.

Da se radi o etici, odnosno pitanju solidarnosti, tvrdi Hrvatska biskupska konferencija koja je i pozvala na bojkot trgovaca.

"U nedjelju stradaju oni koji imaju najmanje moći u društvu – konkretno žene, niže obrazovane, ima ih oko 200 tisuća. Mi pozivamo ljude da budu solidarni s njima", rekao je Gordan Črpić, glavni tajnik Iustitie et Pax Hrvatske biskupske konferencije.

No drugi se pitaju tko je solidaran s onima koji rade po cijele dane pa u šoping i stignu jedino nedjeljom. Dileme nemaju ni sindikati. Rad nedjeljom trebalo bi zabraniti po uzoru na većinu zapadnih zemalja, a ljude koji ipak moraju raditi - bolje platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da ovaj bojkot neće uroditi plodom, u pravilu kod nas je tako s bojkotima, trebalo bi snažno pritisnuti vlastodršce da promijene zakon", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Hoće li se solidarnost proširiti ili će većina ipak izabrati šoping? Odgovor je negdje između, jer svatko ima izbor.

Upravo se čita

Image
ISKUSTVA DRUGIH

Hoće li cigarete u Hrvatskoj uskoro koštati 45 kuna? Doznajte gdje kutija već danas košta 200

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

Više s weba