Nastavljeno suđenje Sanaderu

Bebić pred sudom: 'Ne sjećam se što se 2008. točno događalo s Inom, o tome je brinuo Polančec'

Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine

21.10.2019. u 12:00/ Vijesti.hr/Ivana Franić

 Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je na ponovljenom suđenju u slučaju Ina-MOL da nekadašnji premijer Ivo Sanader, kojemu se sudi zajedno s nedostupnim šefom MOL-a Zsoltom Herndijem, nije nametao mišljenja o izmjeni međudioničarskog ugovora ni ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine.

''Međudioničarski ugovori i ugovori o izdvajanju plinskog biznisa teme su o kojima je najviše znao tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec. Njegova mišljenja na užem predsjedništvu HDZ-a i užem kabinetu Vlade su se većinom uvažavala  zbog njegove uvjerljivosti. Sanader kao premijer pritom nije nametao svoja mišljenja o izmjeni međudioničarskog ugovora ni ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine'', izjavio je Bebić.

Bebić je rekao da je na sastancima užeg predsjedništva HDZ-a većina Sanaderovih prijedloga prihvaćena, ali da je bilo i situacija da pojedini prijedlozi tadašnjeg premijera nisu prihvaćeni. Pritom se nije mogao sjetiti konkretnih primjera.

''U predsjedništvu stranke sam po pitanju Ine i MOL-a bio u skupini koja je više slušala, a manje govorila. Najbitnije je bilo da se donesu dobre odluke, a ne je li odluku donio Janos ili Ante'', pojasnio je Bebić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši potpredsjednik Sabora kazao je da je Polančec o situaciji u Ini iscrpno izvještavao članove užeg predsjedništva HDZ-a te da je zatim odluku donijela Vlada. Uz to, Bebić je dodao da je Ina prodana jer se tu tvrtku spašavalo iz teške situacije kako bi se osigurala opskrba energentima, a nadodao je i kako nije čuo da je itko od branitelja, koji su imali veliki dio dionica Ine, tražio da ih prodaju MOL-u.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen. 

Upravo se čita

Image
ANALIZA SKY NEWSA

Zašto je toliko žrtava potresa u Siriji i Turskoj? Nekoliko je razloga

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Više s weba

Pročitajte još

Image
istraga u tijeku

U Plavšincu muškarac proboo mladića (24). Hospitaliziran je u Koprivnici

Više s weba