OGLAS

Bivši zamjenik ravnatelja MUP-a

'Divljanje' cestom Josipa Ćelića: RTL donosi detalje presude po kojoj je oslobođen!

14.2.2020. u 14:30/ Ivana Ivanda Rožić

Josip Ćelić je vozio tri puta brže od dopuštenog u naseljenom mjestu, a sada se zna i na kakvom je 'tajnom zadatku' bio


Zamjenik glavnog ravnatelja policije, Josip Ćelić, u ožujku prošle godine je uhvaćen u prebrzoj vožnji, a vozio je čak triput brže od dopuštenog. Međutim, pravomoćno je oslobođen na prekršajnom sudu u Zadru unatoč vožnji od 166 km/h jer je sud dao za pravo Ćeliću da je tada bio na tajnom zadatku. Sada se zna i kojem. 

RTL je, podsjetimo, ekskluzivno objavio snimku presretača iz mjesta Briševo kod Zadra iz koje je vidljivo da je ograničenje 50 kilometara na sat, a automobil je vozio više od 160. Za volanom je bio Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije. Presretač ga je zaustavio i evidentirao.


Prekršajni sud u Zadru u siječnju ga je pravomoćno oslobodio zbog vožnje brzinom trostruko većom od dopuštene u naseljenom mjestu.

​Općinski sud u Zadru je 16 siječnja donio presudu kojim se Ćelića oslobađa krivnje, a dio obrazloženja presude prenosimo u cijelosti:

'...Okrivljeniku se stavlja na teret učin prekršaja kojim je propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kazniti za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

Okrivljenik se brani navodeći da je 12. ožujka 2019. redovno radio u službi u Ravnateljstvu policije gdje je ujutro obnašao svoje redovne zadaće. U 09,00 sati po planu je bio u kabinetu ministra unutarnjih poslova na sastanku vezano za novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama jer je bio i voditelj skupine za izradu nacrta novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tada nije imao u planu i po rasporedu ići u pravcu Zadra, ali je dobio operativnu informaciju vezano za teška kaznena djela gdje je u točno određeno vrijeme trebao biti na točno određenom mjestu na području zadarske županije. S obzirom da kao zamjenik glavnog ravnatelja ima pravo i duži službeno vozilo koje je vidljivo označeno sa svjetlosnom signalizacijom i prepoznatljivo kao policijsko vozilo, a s ciljem da ne kompromitira izvršenje službenog zadatka uzeo je privatno osobno vozilo koje mu je u tom trenutku služilo kao službeno vozilo.

U inkriminirano vrijeme ni u jednom trenutku ni tada ni medijski ni danas ne poriče da je upravo koristio navedeno vozilo koje je evidentirano u prekršajnom nalogu, ali  u tom trenutku nije htio iznositi policijskim službenicima odnosno policijskoj patroli koja ga je zaustavila, podatke vezano za zadaće zbog kojih je došao. S obzirom na mjesto utvrđenja brzine želi reći da prilikom vožnje i prekoračenja brzine je u svakom trenutku vodio brigu o drugim sudionicima prometa na cesti što se može vidjeti iz same snimke te ni u jednom trenutku nije obijesno vozio. S obzirom da jako dobro poznaje cestu, s obzirom na mjesto utvrđene brzine gdje je neposredno nakon završetka kuća dodao brzinu i u tom trenutku je vodio brigu o sigurnosti sebe i drugih sudionika u prometu. Ono što još može dodati kao policijski službenik sa 28 godina aktivnog staža u policiji i kao operativni zamjenik glavnog ravnatelja policije bio je svjestan da mu Zakon o sigurnosti prometa na cestama u čl. 150. dozvoljava kršenje prometnih propisa za službene potrebe na način da ne ugrožava druge sudionike u prometu. Ono što još može dodati vezano za samo vozilo i njega kao vozača kroz protekli niz godina, rukovodio je Mobilnom jedinicom prometne policije koju je i osnovao jer je svaki policijski službenik i on osobno, bio dužan proći niz osnovnih naprednih i specijalističkih tečajeva i obuka za brzu i dinamičnu vožnju te smatra da na ovaj način nije apsolutno nikoga ugrozio, ali je zbog točno određenog vremena bio dužan i morao doći na odredište.


Toga dana operativna veza mu je javila da će se na području zadarske županije izvršiti kupoprodaja ilegalnog oružja odnosno oružja koja potiču iz kaznenih djela. Isključivo iz tog razloga je morao u točno određeno vrijeme i sa tom operativnom vezom koja je bila sa njim u vozilu doći na odredište i izvršiti prepoznavanje navedenog oružja. Naime s obzirom da je imao sve informacije za navedeno oružje trebao je određeni dio oružja i prepoznati, odnosno on ga je jedini mogao prepoznati i na taj način razriješiti određena kaznena djela. Iz razloga nekoprimitiranja same istrage morao je biti sa atipičnim policijskim vozilom da se ne bi prepoznalo da je posrijedi prisutna policija. S obzirom na karakteristike vozila može dodati da se radilo o vozilu marke AUDI RS6 koji je apsolutno prilagođen u svakom sigurnosnom smislu većim brzinama...'

Cijelu presudu možete pročitati u nastavku. 

Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
ČEMU?

Mladić (25) divljao po Puli. Nema što nije razbio - 5 automobila, a onda i semafor. Iščupao mu zeleno svjetlo...


Više s weba