Velika pljuska

Fijasko DORH-a: Palo 12 optužnica protiv velikih dobavljača koji su milijardama financirali Agrokor

thumbnail
20.7.2020. u 19:42/ Ivana Ivanda Rožić

Nakon Francka i optužnice koja je prva pala u veljači, sada su propale i one protiv Tiska, Kraša, Saponije, Sokol Marića i drugih

Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu stigla je ozbiljna pljuska sa suda. Dosad je odbačeno 12 od 13 gotovo identičnih optužnica podignutih protiv velikih dobavljača zbog navodno nezakonitog financiranja nekadašnjega Todorićevog Agrokora.

Veliki dobavljači mogu biti mirni. Jedna za drugom, propale su gotovo sve optužnice iz afere "Mjenice".

Image
Utjecaj korone će se tek osjetiti

Stigli rezultati Fortenove, Fabris Peruško za RTL.hr kaže: 'Da je netko pretpostavio ovo prije tri godine, svi bi potpisali'

Image
Utjecaj korone će se tek osjetiti

Stigli rezultati Fortenove, Fabris Peruško za RTL.hr kaže: 'Da je netko pretpostavio ovo prije tri godine, svi bi potpisali'

"Sud je utvrdio kako te mjenice predstavljaju prave mjenice, dakle one nisu lažne, i kako sadrže sve bitne elemente i kao takve predstavljaju vjerodostojne vrijednosne papire koji su se mogli koristiti u pravnom prometu kao što su se i koristili", rekao je Filip Glavaš, odvjetnik bivšega predsjednika Uprave Saponije.

Sve je krenulo prošle godine kada je zagrebačko tužiteljstvo češljalo dobavljače zbog poslovanja s Agrokorom.

Ubrzo su podignuli 13 optužnica protiv različitih tvrtki i 29 osoba. I to zbog sumnje da su od 2010. do 2017. potpisali 3070 mjenica za nepostojeće usluge i da su sklapali usluge o faktoringu kojima se mjenice otkupljuju.

Pod optužbama su se našle nekad moćne tvrtke: Tisak, Kraš, Saponia, Chromos Agro, Sokol Marić i brojne druge. Godinu dana poslije - sve pada u vodu.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u razdoblju od 2. ožujka 2020. do 15. srpnja 2020. zaprimilo odluke optužnih vijeća Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u odnosu na 12 optužnica. Optužna vijeća tog suda odbacila su naznačenih 12 optužnica.

Odvjetnici su zadovoljni ovakvim ishodom.

"Radi se o rješenjima suda kojima se oni očituju na rješenja o našim optužnicama, a zaključili su ono što sam ja tvrdio od početka: da tu nema kaznenog djela, dakle da osobe koje su optužene u ovim stvarima, nisu počinile ništa", izjavio je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Zlatka Marića.

Iako je ovo velika pljuska tužiteljstvu, najteže su u ovoj priči prošli dobavljači.

"Reputacijska šteta je u tom svijetu sasvim sigurno počinjena čim je podignuta optužnica. Međutim, tu je još jedna gora stvar, a to je da su optužene osobe i da su se našle na udaru zakona osobe koje su u toj aferi 'Agrokor' najviše oštećene", poručio je Pavasović Visković.

Upravo se čita

Image
potvrdio eu parlament

Nova pravila: Ukinut će se automatsko povećanje minusa i slanje kartica

"U svakom slučaju napravljena je enormna šteta i po ugled Saponije i po ugled našeg branjenika, no u ovoj konkretnoj situaciji ne mogu procijeniti koliko", kazao je Glavaš.

I dok slučaj "Mjenica" očito neće na sud, istom se nadaju u velikom Agrokoru gdje se Todorić sa suradnicima tereti za izvlačenje milijardu i pol kuna.

"Ja priželjkujem da se to dogodi, jer ovdje kaznenih djela nema. Jer činjenica da državno odvjetništvo probija rok istrage za punih godinu dana upućuje da DORH šalje jednu izrazito lošu poruku: za nas rokovi i zakoni ne vrijede", rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

RTL doznaje u aferi "Agrokor" istraga je nedavno proširena na Ljerku Puljić, Ivana Todorića i Mislava Galića. No optužnica za taj slučaj još nema.  

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
DETALJI HORORA U KLOŠTAR IVANIĆU

Starac koji je aktivirao bombe kuharici prijetio 'budem te raznesel'. Hrabri David mu prišao: 'Možda sam riskirao život'

Više s weba