brutalni napad

Policija o Platku: 'Prekršaj je počinilo pet osoba, među njima i pripadnik GSS-a. Neće biti privođenja'

Image

Istaknuli su da je nasilje koje se dogodilo na Platku ugrozilo sve posjetitelje izletišta, a posebno je, kažu, zabrinjavajuća činjenica da su s teškim ozljedama završili oni koji su pritjecali u pomoć i pokušali spriječiti divljanje

2.2.2023. u 11:20/ Hina

Policijska uprava primorsko-goranska danas je pred medijima iznijela nove detalje vezane uz napad na Platku, a na pitanje novinara odgovarao je zamjenik načelnika II Policijske uprave Hari Brnad i Tihomir Pojer, načelnik II. policijske postaje Rijeka

Hari Brnad uvodno je demantirao pojedine medijske napise i to da je "policija nestručno odradila posao ili da je nešto pokušala zataškati".

"Policija je postupila kao tijelo koje provodi izvide, a o utvrđenim činjenicama i izvidima bit će obaviješten nadležni sud. To je Općinski sud u Rijeci i o tome je izviješteno Općinsko državno odvjetništvo. O napisima o utjecaju na policiju mogu reći da je jedini utjecaj bio putem medijskog prostora. Nikakav utjecaj na naš rad nije bio, mi se vodimo činjenicama i dokazima. Policija ne kažnjava, ona podnosi pismena i dokaze nadležnim tijelima za progon. Danas smo utvrdili da se ovdje radi o prekršaju i o tome će danas biti izviješten Općinski sud u Rijeci", rekao je Brnad.

Pojer je nastavio da je nakon zaprimljene dojave, policajci II policijske postaje izašli su na teren, zatekli sudionike događaja koji su, po prvim informacijama koje su imali, zbog sumnje u prekršaj, privedeni u postaju.

Pet optužnih prijedloga

"Nad istima su proveli krim istraživanje, u policijskoj postaji zadržani za vrijeme koje je dopušteno zakonom, a onda su pušteni na slobodu. Danas je krim istraživanje završeno i potvrđeno je da su sve ozlijeđene osobe lakše ozlijeđene. To je potvrđeno nalazom i mišljenjem vještaka za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci. Istima je dostavljena medicinska dokumentacija gdje nam je potvrdilo osnovanu sumnju da je 5 sudionika događaja počinilo prekršaje iz domene Zakona o prekršaju javnog reda i mira te protiv istih podnijet će se optužni prijedlozi", rekao je Pojer.

Nastavio je da će se sva prikupljena dokumentacija proslijediti na Općinsko državno odvjetništvo.

Novinari su pitali tko je pet osoba koje su počinile prekršaj. Brnad je rekao da se policija ne rukovodi time tko je tko, nego time je li netko sudionik u kažnjivom događaju ili nije. "Utvrdili smo da je pet osoba sudjelovalo u događaju, tamo je bilo više prisutnih ali pet je počinilo prekršaj i prema njima ide optužni prijedlog", naveli su na konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među tih pet je i pripadnik GSS-a.

Brnad je precizirao protiv koga ide optužni prijedlog: "To su osobe koje su bile u tom BMW-u na Platku i druge osobe koje su se prethodno družile uz alkoholna pića u obližnjem objektu." Novinari su konstatirali da alkohol i druženje nisu zabranjeni, a on je potvrdio: "To nije zabranjeno, naravno."

'Ozlijeđena osoba može biti i počinitelj'

Pojer je novinarima potvrdio da su prijave dobili i dvoje ozlijeđenih, na pitanje novinara nije li to nelogično, Brnad je odgovorio:
"Opis prekršaja sublimira takvo ponašanje sudjelovanje u tučnjavi i naročito drsko ponašanje. Da, ozlijeđena osoba može biti i počinitelj."

Image
DIVLJALI PA PRETUKLI LJUDE

Napadačima s Platka izrečeni prekršaji, policija se napokon oglasila pa otkrila što dalje

Image
DIVLJALI PA PRETUKLI LJUDE

Napadačima s Platka izrečeni prekršaji, policija se napokon oglasila pa otkrila što dalje

Nastavio je da je reakcija javnosti je prilično burna, da policija nije zataškavala događaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
kaos u dubravi

U kafiću se posvađao sa Srbinom (36) , ispalio nekoliko metaka pa mu pucao u nogu

"Danas smo završili krim istraživanje i dobili kvalifikaciju ozljeda. Policija ne može kvalificirati ozljede, to rade liječnici", rekao je.

S obzirom na to da je bila ženska osoba također bila sudionik ovog događaja, novinari su pitali je li ona dobila prijavu, a Brnad je potvrdio da nije.

Navedenih pet, koji su prijavljeni zbog prekršaja, među njima i član GSS-a, prijavljenih su po dvije osnove i po osnovi članka 6. koji je odnosi na naročito drsko ponašanje, i po osnovi članka 13., koji se odnosi na sudjelovanje u tučnjavi.

Naveli su da godišnje imaju i po 110 prekršaja protiv javnog reda i mira, da u pravilu javnost ne izvještavaju o takvim stvarima.
Na pitanje, dolazi li unutarnja kontrola u njihovu postaju, odgovorili su da ne dolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju da je među napadačima i MMA sportaš, Brnad je kratko odgovorio: "Mislite da bi policija trebala donositi zaključak na temelju osobina, pa i tjelesnih? To će napraviti sud".

Odgovorio je i da događaj nije mogao ići pod kaznenog djela nasilničkog ponašanja, a da je odlučujući faktor bila kvalifikacija tjelesnih ozljeda koje je policija dobila danas.

Udarac u glavu čovjeka koji sjedi na podu - na pitanje ne može li se to kvalificirati kao pokušaj nanošenja teške fizičke ozljede, Brnard je kratko odgovorio: 'Ne.'

Rekao je i da sudionike nisu mogli prijaviti za obijesnu vožnju jer se nije radilo o javnoj prometnici pa je za taj dio vožnje na Platku zaduženo komunalno redarstvo. Rekli su da su privedene u postaji alkotestirali, da su privedeni bili pod utjecajem alkohola, ali i ozlijeđeni također.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo testiranja na droge

Okupljene je zanimalo je li točno da je prvi verbalni napad počeo GSS-ovac. Odgovorili su da "tko je prvi počeo, nije obilježje prekršaja, odnosno nije bitno za prekršaj."

Dodali su da se krim istraživanje nastavlja, a na opasku da se govori da i o prijateljskim vezama osumnjičenih: "Ne znam po čemu ste zaključili da policija nije napravila svoje posao. Krim istraživanje počelo je od nedjelje, osumnjičeni su uhićeni."

Dodali su da krivica za prekršaj nije podjednako podijeljena na svih pet osoba. "O tome će odlučiti sud. Možemo li prekršaj podijeliti ravnopravno na pet? Ne, neki su za teži i za blaži oblik prekršaja. Članak 6. koji govori o posebno drskom ponašanje i za to zapriječena je teža kazna nego za članak 13. koji se odnosi na sudjelovanje u tučnjavi", rekao je Pojer.

Na pitanje, zašto su počinitelji pušteni na slobodu, iako su nalaz da ozlijeđeni imaju lakše tjelesne ozljede tek danas, Brnad je odgovorio da su oni hrvatski državljani da su dostupni sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je zanimalo jesu li sudionici testirani na droge. "Na prisutnost opojnih droga u ovom dijelu se ne radi. Prisutnost alkohola da, prisutnost droga ne", odgovorili su. Nastavili su da se za spomenute prekršaje predviđa i 30 dana zatvora.

Više s weba

Pročitajte još

Image
grad zavijen u crno

Ispovijest roditelja čije je 9-godišnje dijete jučer poginulo u Daruvaru: 'Bio je pun života, ovo nije zaslužio'

Više s weba