FINANCIRANJE STRANKE

Hoće li HDZ biti i pravomoćno osuđen za kriminal? U idućih mjesec dana pada odluka u slučaju Fimi Media

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

HDZ je odlukom sudskog vijeća osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14,6 milijuna kuna u proračun

11.6.2021. u 15:19/ Hina

Na Vrhovnom sudu u petak je završio otvoreni dio sjednice na kojoj su obrana i tužiteljstvo argumentirali svoje žalbe na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u ponovljenom suđenju u slučaju Fimi media, a odluka najviše suda očekuje se u narednih mjesec dana.

Branitelji bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, ponovili su u izjavi medijima da zagrebački Županijski sud pri donošenju druge nepravomoćne presude nije uvažio mišljenje Vrhovnog suda iz 2015. kada je najviši sud ukinuo prvu nepravomoćnu presudu iz 2013. smatrajući da je Sanaderu bilo uskraćeno konfrontacijsko pravo jer su suoptuženici odbili odgovarati na Sanaderova pitanja.

Sanaderova obrana: Postupak na Vrhovnom sudu je požuren

''Smatramo i da je u više predmeta, s obzirom na činjenicu da su Sanaderu vođena razdvojena suđenja, došlo do dvostrukog oduzimanja imovinske koristi'', kazala je Sloković.

Sanaderova braniteljica je naglasila da je žalbeni postupak na Vrhovnom sudu ''požuren'' jer bi, da današnja javna sjednica nje održana, u dijelu optužbe za zločinačko udruživanje 4. srpnja nastupa zastara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo predali svoju žalbu 21. ožujka, a već u lipnju je započeo žalbeni postupak što je dosad neviđena brzina jer smo svi svjedoci da postoje predmeti koji po četiri godine stoje neriješeni na ovom sudu '', ocijenila je Sloković.

Image
SANADER PISMOM NA PLENKOVIĆA

Sanader: Kazneni progon protiv mene je politički montiran. Plenković: Da vam pravo kažem, uopće me ne zanima to pismo

Image
SANADER PISMOM NA PLENKOVIĆA

Sanader: Kazneni progon protiv mene je politički montiran. Plenković: Da vam pravo kažem, uopće me ne zanima to pismo

Upitani postoje li suci u Hrvatskoj koji bi se usudili osloboditi Sanadera bez obzira na dokazanu krivnju, Sloković je kazala kako nema, dok je Čedo Prodanović rekao da takvi suci postoje. ''Ima, samo na žalost tajne službe'', zaključio je Prodanović.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

Osim optuženika na presudu se žalio i Uskok. Među ostalim, smatraju da iz dokaznog postupka na ponovljenom suđenju nesporno proizlazi da je optuženi HDZ primao donacije koje nisu evidentirane u poslovnim knjigama kako bi se stranka financirala na skriven način.

Uz Sanadera te HDZ-a kao prve političke stranke koja je završila na optuženičkoj klupi, u studenome 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga nepravomoćna presuda nešto blaža od prve

Sanader je osuđen na povrat 16 milijuna kuna i osam godina zatvora, što je godinu dana manje od prve presude iz 2013. koju je ranije ukinuo Vrhovni sud. Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je na prvom suđenju bio osuđen na tri godine zatvora.

Blagajnica Branka Pavošević je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca, dok je na prvom suđenju bila osuđena na godinu i šest mjeseci. HDZ je odlukom sudskog vijeća kojim je predsjedala sutkinja Irena Kvaternik osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14,6 milijuna kuna u proračun, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna.

Glasnogovornik Sanaderova vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu odlukom zagrebačkog Županijskog suda je oslobođen optužbe.

Prije izricanja druge nepravomoćne presude preminula je Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi media preko koje se izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki. Ponovljeno suđenje počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu nešto strožu  presudu donesenu još 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader u zatvoru čeka rasplet brojnih afera

Mjesec dana od nepravomoćne presude za Fimi mediju, Ustavni sud je odbio Sanaderovu tužbu u aferi Planinska zbog koje izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu, a tom odlukom najvišeg suda iscrpljena su sva pravna sredstva kojima presudu može osporavati pred nacionalnim sudovima.

Presudu u slučaju Planinska, u kojoj je Sanader osuđen za primanje 17,5 milijuna kuna provizije nakon što je država za njegova premijerskog mandata otkupila zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića, zagrebački Županijski sud donio je 2017. a Vrhovni sud potvrdio u travnju 2019.

No, državno odvjetništvo je u studenome otkrilo da unatoč pravomoćnoj presudi Sanaderu još nije ovršeno 17,5 milijuna kuna jer mu je sva imovina, osim mirovine, blokirana u slučaju Fimi media koju nakon žalbi čeka pravorijek Vrhovnog suda.

Sanader čeka i odluku Vrhovnog suda zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine za što je osuđen na šest godina. Postane li ta presuda pravomoćna Sanader će državi trebati vratiti još pet milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Vrhovnog suda u slučaju Fimi media često se spominjala i u nedavnim medijskim raspravama predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, posebno tijekom postupka izbora čelne osobe najvišeg suda.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nastavak potrage

U urušavanju zgrade u Rusiji poginulo šest osoba

Više s weba