OGLAS

NAPALI POLICAJCA KOJI JE POMAGAO?

Interna istraga sukoba policije i Torcide pokazala da su sredstva prisile upotrijebljena opravdano i zakonito

Image

Na autocesti A1 kod odmorišta Desinec navijači Hajduka napali su policajce koji su ih organizirano pratili s utakmice u Zagrebu. Odbijajući napad, policija je uzvratila vatrenim oružjem.

Foto: PIXSELL

Svi navijači, njih čak 43 nakon nekog vremena u pritvoru pušteno je na slobodu

7.7.2022. u 21:27/ RTL Vijesti

Policijska uprava zagrebačka oglasila se oko posupanja službenika prema navijačima Hajduka na odmorištu Desinec. Kako kažu za Jutarnji list policija je oružje upotrijebila u nužnoj obrani kako bi odbili istodobni napad na svoj život i život drugih policijskih službenika, sukladno članku 82. i 91. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te članku 139. i 156. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika.

Pozivaju se i na članak 95. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima pa zaključuju kako se u slučaju ne radi o uporabi sredstava prisile. Štoviše, temeljem izvješća Stručnog tima Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu Kabineta ministra, formiranog temeljem članka 168. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika, kao i drugih do sada prikupljenih obavijesti, navode kako je ocijenjeno da su policijski službenici sredstva prisile uporabili opravdano i zakonito.


Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

Ekskluzivno istraživanje: Za sukob na A1, tvrde građani, glavni krivac je Torcida, smatraju da je policija opravdano koristila oružje

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

Ekskluzivno istraživanje: Za sukob na A1, tvrde građani, glavni krivac je Torcida, smatraju da je policija opravdano koristila oružje

Napominju da policija u suradnji s velikogoričkim Državnim odvjetništvom i dalje utvrđuje sve okolnosti događaja kojeg, uz to, karakteriziraju kao trenutak kada je veća skupina osoba zapriječila vozilima prometovanje autocestom, izazvala nerede i napala policijske službenike.

Iz policijskih izvješća zaključuje se da su Torcidaši odbili ući na Maksimir pa su uz policijsku pratnju krenuli put Lučkog. Od 21:30 sati u subotu veća se skupina vozila zaustavlja na odmorištu te onemogućuje promet autocestom. Izlaze iz vozila naoružani bocama, kamenjem, upaljenim pirotehničkim sredstvima i drugim predmetima, a oglušuju se i na naredbe zapovjednika tima Interventne policije.

Štoviše, kaže policija, pokušali su nasilno ući u zaključanu prodavaonicu u skopu benzinske postaje u kojoj su se nalazili djelatnici. Kažu kako su bacali zapaljene predmete pa je postojao strah od zapaljena postaje, a istima su nastavili gađati policijska vozila te ozlijedili tri policajca. Policajci su, s druge strane, ispalili više upozoravajućih hitaca. Nered se nastavio pa su uporabili tonfe, višenamjenske palice inače.

Druga perspektiva

Drugo policijsko izvješće pak tvrdi kako je navijače na benzinskoj dočekala policija. Ponavljaju kako su zauzeli sve trake, a kad su htjeli izdati naredbu da nastave put, počeli su izlaziti iz vozila. Navode kako su gađali benzinski, policijska vozila te kako je kolega policajac dobio staklenu bocu u lice, pao na pod i krvario.

Dio kolega mu je pritekao u pomoć, dok su drugi sprječavali daljnje napade. Drugi policajac zadobio je opekotine podlaktice, a treći ozljedu ruke i leđa, stoji u izvješću.


Policijsko vozilo su okružili te kroz otvorena bočna vrata u njega ubacili bengalku i pritom lancima i noževima sprječavali policajce da izađu iz auta van. S obzirom na to da je postojala opasnost od zapaljenja vozila, čuli su se pucnji pa su se navijači udaljili. I tad je jedan kolega iskoristio priliku za izlazak kako bi uzeo spremnik sa suzavcem i krenuo na stotinjak navijača koji su bez prestanka napadali, istaknuli su pa zaključili kako su nevišenu količinu agresivnosti pokazali kad su vidjeli da jedan policajac pokušava pomoći ranjenom navijaču.

Kolega je vidio mladića kako obilno krvari iz lijeve potkoljenice pa mu je htio pružiti prvu pomoć. Izvadio je gazu kako bi ju stavio na ranu navijaču, no tada je šest osoba krenulo na njega pa se udaljio, ističu.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEOBIČNO

Nevrijeme zahvatilo Zagreb, grom udario vrh Toplane? HEP za Danas.hr: 'Normalno radi, nije bilo požara'


Više s weba