afera 'fiktivni stečajevi'

Izvukli milijune iz Željezare Sisak i kupovali nekretnine: 'Malo ćemo viška uzeti, p...a mu materina'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Novac koji je izvučen s depozita Željezare Sisak, kako se sumnja, supružnici Kovačić iskoristili su da bi u Sisku kupili kuću

19.2.2021. u 9:54/ RTL Vijesti

Za suca Trgovačkog suda u Zagrebu, Mihaela Kovačića, sumnja se između ostalog da je iz Željezare Sisak izvukao oko 12 milijuna kuna.

Sve je počelo, tvrde istražitelji, još u studenom 2009. kada je Kovačić naložio da se 12 milijuna kuna s računa  Željezare Sisak prebace na depozit javnog bilježnika Mladena Ježeka. Novac koji je bio na depozitu javnog bilježnika isplaćivan je na račune članova Kovačićeve obitelji, ali i obitelji njegove suradnice Aleksandre Mažić, piše Večernji list.

Image
Detalji istrage

Sudac u kriminalne poslove uključio cijelu obitelj: 'On toliko toga hoće da se napravi, izmisli... Nemaš pojma kakve sve ideje ima'

Image
Detalji istrage

Sudac u kriminalne poslove uključio cijelu obitelj: 'On toliko toga hoće da se napravi, izmisli... Nemaš pojma kakve sve ideje ima'

Tako je s depozita Željezare Sisak  351.780 kuna 30. lipnja 2010 prebačeno na društvo Granit dizajn koje je osnovao kako se sumnja Nenad Rajković, brat Aleksandre Mažić. Istražitelji su uočili i da je spomenuto društvo osnovano 16. veljače 2010., a da je prvu uplatu s depozita Željezare Sisak primilo mjesec dana kasnije. Granit dizajn nije bio vjerovnik Željezare, završio je u stečaju malo nakon što je poslužio svrsi, a stečaj je naravno vodio sudac Kovačić.

Novac koji je izvučen s depozita Željezare Sisak, kako se sumnja, supružnici Kovačić iskoristili su da bi u lipnju 2010. u  Sisku  kupili kuću u kojoj i danas žive. Kovačić je kako se sumnja, javnom bilježniku kod kojega je bio deponiran taj novac, dva puta tijekom svibnja naložio isplate. Novac je sjeo na račun vlasnika nekretnine, s kojima je Kovačić kasnije sklopio kupoprodajni ugovor. Javnom bilježniku je inače kazao da isplaćuje vjerovnike, a ovaj mu nije imao razloga ne vjerovati.

Vlasnica te kuće 2018. postala je Ivanka Kovačić, koja je također uhićena u ovoj aferi, ali i puštena da se brani sa slobode nakon ispitivanja u USKOK-u. Osim bračnog para Kovačić, novcem koji je izvučen iz Željezare Sisak nekretnine su  kako se sumnja kupili i Aleksandra Mažić te Branko i Iva Petanjek.

Ako je suditi po onom što je do sada poznato, osumnjičenici su bili poprilično gramzivi, o čemu svjedoče i pojedini tajno snimljeni razgovori. Tako Branko Petanjek svojoj majci kaže da mu netko spočitava da uzima novac, te pojašnjava da su u pravu ti koji tako govore.

"Svi razmišljaju, i što ispravno razmišljaju, da te novce sebi uzimam jer s tim novcem nema što raditi", pojašnjava sugovorniku Petanjek.

U  drugom razgovoru potom objašnjava sugovorniku kako se lako može doći do viška novca, jer kako kaže samo treba uvećati troškove stečaja. Razgovor se vodi oko nekretnina zbog koje je nastao problem jer nisu plaćene režije.

"Malo ćemo viška uzeti, p...a mu materina, na ime toga. Uzet ćemo 1000 ili 2000 eura više novca, ukalkulirat ćemo u kupovinu i metnuti kao rezervu za plaćanje te garaže. Napravit ćemo veći prijedlog za trošak",  kaže Petanjek.

A da je siguran da će mu sudac Kovačić to tako napraviti, dokaz je sljedeća rečenica u kojoj sugovorniku kaže:

"Tkok će i moj Miha napraviti."

Upravo se čita

Image
DAN KASNIJE PREMINULA

Šok na groblju! Išli sahraniti ženu, ali tik prije sprovoda, radnik primijetio da još uvijek diše...

Kovačić, Petanjek i njegova kći Iva te Aleksandra Mažić su završili u Remetincu jer im je određen istražni zatvor, piše Večernji list.


Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
PO NALOGU GRKA

VIDEO Pogledajte dovođenje BBB-ovca na ispitivanje u ŽDO. Policija uhitila devetoricu

Više s weba