afera 'vjetroelektrane'

Je li Mandac planirala priznati krivnju? Njena odvjetnica za RTL: 'Tijekom postupka to je bio njezin stav'

3.10.2022. u 19:26/ Petra Mlačić

U aferi 'Vjetroelektrane', Ana Mandac nekadašnja prva ruka bivšeg ministra Darka Horvata koja povezuje njega i Josipu Rimac priznala je sve što joj se stavlja na teret u zamjenu za nisku, uvjetnu kaznu

Napravila je korak naprijed i priznala - kriva sam. Ana Mandac, bivša pomoćnica Darka Horvata nagodila se s USKOK-om. Dobila je uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od 3 godine.

"Moja branjenica je u svojoj obrani izrazila izrazito žaljenje i kajanje za počinjeno kazneno djelo koje se stavlja na teret i svakako da je to bilo jedno od okolnosti koje se uzimaju u obzir", kazala je Željka Pokupec, odvjetnica Ane Mandac.

Osim Mandac nagodile su se i Nevenka Benić, Terezija Marić, te Ivana Fišter. Benić je dobila sedam mjeseci uvjetno, Terezija Marić 10 i Fišter osam mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine. Njih su 3 protuzakonito sređivale polaganje državnih ispita.

"Propisana je kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, odnosno u kaznenom djelu poticanja na trgovanje utjecajem u kojem je također upisana ista kazna zakona", kazao je Vjekoslav Tolnaj, tužitelj USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj nagodbe odvjetnica Pokupec ne otkriva, međutim prema optužbi Mandac je na zahtjev Josipe Rimac sređivala obrtnicima potpore Ministarstva gospodarstva, dok ga je vodio Horvat. Isplaćivali su potpore rođacima i prijateljima Josipe Rimac. Dva puta 200 tisuća kuna i jednom 185 000.

Image
horvatova pomoćnica

Sređivala potpore prijateljima i rođacima Josipe Rimac. Bivša pomoćnica ministra priznala krivnju, uvjetno osuđena

Image
horvatova pomoćnica

Sređivala potpore prijateljima i rođacima Josipe Rimac. Bivša pomoćnica ministra priznala krivnju, uvjetno osuđena

Na pitanje je li Mandac odmah planirala priznati krivnju, odvjetnica Pokupec odgovara: "Tijekom postupka to je bio njezin stav o samom djelu i to je naravno honorirano prilikom odlučivanja o vrsti i mjeri kaznenopravne sankcije koje će joj se izreći. Ona je u skladu s kaznenom politikom."

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Na slučaju ministra Horvata USKOK radi u isto vrijeme, a povezani su i optuženicima i dokazima.

"Konzultiramo se ali ne bi sada u detalje o tome", kazala je Pokupec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandac i Rimac povezuju poruke sa zaplijenjenog mobitela koji je jedan od dokaza u oba postupka. Pričalo se o desecima tisuća stranica poruka koje su pronašli istražitelji.

"Od ukupno 27 optuženih osoba do sada se sporazumjelo 8 i u tijeku su pregovori s još određenim brojem optuženika. Njih desetak", kazao je Tolnaj.

To će biti 18 optuženika koji se žele nagoditi i iz svega izaći s malim kaznama. A upravo se za Rimčevu spekuliralo hoće li se nagoditi, a USKOKU predati neku - kolokvijalo rečeno veću ribu?

Rimac na sve - bez komentara. USKOK optužnicu za vjetroelektrane najavljuje - uskoro, a Benić Marić i Fišter koje su s optužnicama i dan danas radile u ministarstvima - od sutra po sili zakona - dobit će otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Prometna nesreća kod čvora Pirovac

Više s weba