AFERA 'VJETROELEKTRANA'

Josipi Rimac sudac odredio jednomjesečni istražni zatvor: 'Ona je jaka žena i drži se'

thumbnail

Pritvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Sudac istrage Oliver Mittermayer prihvatio je prijedlog USKOK-a i odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke Josipi Rimac, Nataši Turbić, Ružici Njavro, Marinku Tokmačiji i AntiSladiću, a istražni zatvor je određen i Milenku Bašiću i Draganu Stipiću koji trenutačno nisu dostupni jer su u  BiH.

Image
ZATRAŽEN PRITVOR

MUP i USKOK otkrili detalje za što se sumnjiči Rimac i ostale: Terete je i za malverzacije poticajima

Image
ZATRAŽEN PRITVOR

MUP i USKOK otkrili detalje za što se sumnjiči Rimac i ostale: Terete je i za malverzacije poticajima

''Žalit ćemo se. Smatram da nema razloga za ovo jer se rješenje o provođenju istrage sastoji od dokaznih radnji - prisluškivanja. Ako imate rezultate dokaznih radnji, nema potrebe za ispitivanjem svjedoka, odnosno ti svjedoci neće kazati ništa posebno što ne govore dokazne radnje", kazao je novinarima Željko Gulišija, odvjetnik Josipe Rimac,  nakon završenog ročišta.

Što se tiče stanja Josipe Rimac, kazao je da "nije u najboljem stanju - ide u istražni zatvor, ali ona je jaka žena i drži se".

Rimac doznala da je prate 

Bivšu gradonačelnicu Knina i dojučerašnju državnu tajnicu u Ministarstvu uprave ne sumnjiči se samo za pogodovanje investitoru vjetroelektrane Krš-Pađene i za primanje mita od 45.000 eura već i za pogodovanje oko državnih poticaja i potpora. Doznalo se i da je akcija izvedena munjevito jer je Rimac prije doznala da je prate. 

Donedavna ''kninska kraljica'' sada je USKOK-ova osumnjičenica. Za Rimac i još šestero osumnjičenika sudac istrage odredio je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. 

Tijekom izolacije u koronakrizi, od veljače do svibnja, Rimac je bila itekako aktivna, sumnjaju istražitelji. I to pogodovanjem tvrtkama koje se bave uzgojem i prodajem stoke. Njima je omogućila dobivanje većih državnih potpora i poticaja kao i mogućnost zakupa veće površine zemljišta.

''Ne radi se o tome da je on dobio nešto što mu ne pripada, nego se radi samo da je htio dobiti poljoprivredno zemljište radi ispaše krava u zakup što, naravno, prema pozitivnim propisima nije bilo moguće u onoj mjeri i količini koja bi njemu odgovarala'', kazao je Sladićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

U tom je poslu Rimac, vjeruju istražitelji, pomogla i vjenčana kuma, načelnica Općine Gračac Nataša Turbić. Za odrađeni zadatak Rimac je trebala dobiti veći iznos, ali i građevinsko zemljište u Rogoznici površine 10.000 četvornih metara. A za osiguravanje nepovratnih potpora jednom obrtu zauzvrat su, sumnja se, radnici tog obrta izveli unutarnje radove u njezinoj kući.

Jučerašnja akcija provedena je munjevito jer je Rimac dva dana prije uhićenja, u svom automobilu, ispod volana pronašla prislušni uređaj, takozvanu ''bubu''. Situaciju je odmah prijavila policiji. USKOK je shvatio: akcija je probijena i valja brzo djelovati. Još se ne zna je li prislušni uređaj pronašla slučajno ili joj je netko dojavio da malo bolje pregleda svoj automobil.

Detalji kaznene prijave

Čak 13 državnih dužnosnika i poduzetnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Uz prvoosumnjičenu i u petak smijenjenu državnu tajnicu te bivšu kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac, prijavljeni su vlasnik grupacije Lager i tvrtke C.E.M.P. Milenko Bašić (55), izvršni direktor Lagera Dragan Stipić (35), predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić (63), šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan (63) i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković (61).

Uz njih, prijavljeni su šibenski poduzetnik Ante Sladić (31), zagrebački poduzetnik Josip Ravlić (58), HDZ-ov kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija (55), tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro (35), HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić (38), kninski poduzetnik Nikola Lapčić (35) i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac (48).

Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVE KRENULO OD SVAĐE?

FOTO Okončana je drama kod Vinkovaca, muškarac se predao, odvezla ga Hitna

Više s weba