trovanje talijana na hvaru

Kapetan i vlasnik broda branit će se sa slobode: 'Djeca su stabilnije, ali i dalje životno ugrožena'

Image
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Vlasnik broda je, kako doznajemo od njegovog odvjetnika, u svojoj obrani rekao da se ne osjeća krivim. Izrazio je žaljenje

15.8.2019. u 12:56/ Vijesti.hr, Dragana Eterović

Vlasnik i kapetan broda na kojem je zbog trovanja ugljičnim monoksidom jedna osoba preminula, a dvoje djece životno ugroženo, pušteni su da se brane sa slobode budući da nije bilo elemenata za određivanje pritvora.

VEZANE VIJESTI

Vlasnik broda je, kako doznajemo od njegovog odvjetnika, u svojoj obrani rekao da se ne osjeća krivim. Izrazio je žaljenje zbog nemilog događaja te sućut obitelji preminulog Talijana. I sam je, kako je rekao njegov odvjetnik, pomagao unesrećenima.

''Spis još nije formiran, tako da moramo čekati rezultate istrage. Tada ćemo i pripremiti obranu. On je kratko iznio obranu. Pod šokom je, a činjenica je da je pružio pomoć djeci i skrenuo brod s kursa i da je učinio sve da posljedice budu manje'', kazao je za RTL Hrvoje Krišto, odvjetnik prvoosumnjičenog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga se dalje nastavlja. Očekuje se nalaz vještačenja te ispitivanje svjedoka.

''Nakon zaprimanja kaznene prijave protiv brodara i zapovjednika zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti mi smo ispitali osumnjičene. Tereti ih se da su unutar broda ugradili agregat koji je stvorio otrovne plinove zbog kojih je došlo do smrti i ozljede putnika. Pušteni su da se brane sa slobode jer nije bilo razloga za određivanje pritvora'', kazao je Marin Mardešić, zamjenik državnog općinskog odvjetnika. 

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Djeca su i dalje životno ugrožena

Dvoje djece, koja su hitno prebačena na Intenzivni odjel KBC-a Split zbog višestrukog zatajenja organa, danas su stabilnije.

''Djeca su danas stabilnije, ali su još na respiratoru. Dok god ih ne skinemo s respiratora, dok ne vidimo da mogu samostalno disati, ona su životno ugrožena", rekla je za RTL prim. doc. dr. sc. Branka Polić, voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhitili kapetana i vlasnika broda

Nakon prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica, u srijedu navečer su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela uhićeni i u prostorije hvarske policije dovedeni 23-godišnji vlasnik motorne jahte i 27-godišnji kapetan broda, obojica hrvatski državljani, radi provođenja kriminalističkog istraživanja, stoji u priopćenju splitsko-dalmatinske policijske uprave.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja 8. kolovoza 2019. ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog njegovog rada došlo je do istjecanja otrovnih plinova - ugljičnog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina i posljedično trovanja putnika.

U četvrtak ujutro obojica su zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, uz kaznenu prijavu, privedeni pritvorskom nadzorniku.

U utorak je u hvarsku luku uplovio motorni brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a pet osoba je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u Split i hospitalizirano. Radi se o tri osobe u dobi od 64, 56 i 44 godina koji su stabilno te dvoje djece - u dobi od 11 i pet godina koja su životno ugrožena. Svi su Talijani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer, nakon zaprimljene informacije poduzete su mjere i radnje prvog zahvata, na mjesto događaja izašao je zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koji je rukovodio očevidom. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
horor kod našica

Sletio u kanal, udario u most, prevrnuo se na krov i izletio iz auta koji ga je zgnječio

Više s weba