Krapinsko-zagorski službenici

Kaznena prijava korumpiranim policajcima: Za novac dilali informacije vezane za krim milje Srbije, BiH...

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Istraga je obuhvatila osam osumnjičenika koji su podijelili najmanje 94.000 kuna. Policajci su udaljeni iz službe

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz Rijeke (PNUSKOK – SSKOK Rijeka) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u suradnji EUROPOL-om proveli su kriminalističko istraživanje kojim su obuhvatili ukupno osam osoba odnosno tri hrvatska državljanina (od kojih su dvojica policijski službenici PU krapinsko-zagorske), jednu slovensku i jednu hrvatsku državljanku te tri državljanina Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Sumnjiče se za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, davanja i primanja mita te pomaganja u davanju mita u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti u sastavu zločinačkog udruženja te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, navode u priopćenju iz Ravnateljstva policije.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je prvoosumnjičeni 54-godišnjak u zajedničko djelovanje povezao dvojicu policijskih službenika Policijske uprave krapinsko-zagorske (u dobi od 42 i 39 godina), 51-godišnju slovensku državljanku s privremenim boravkom u Hrvatskoj te 56-godišnju hrvatsku državljanku, a koji su od siječnja 2019. godine do 11. lipnja 2022. nezakonito pribavljali i provjeravali podatke o identitetima osoba, uglavnom pripadnika kriminalnog miljea s područja Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Image
'KIKIRIKI PREDMETI'

Nobilo za Direkt: 'Ovo je poraz Uskoka, Bandić bi dobio malu kaznu, korupcija nije dokazana'

Image
'KIKIRIKI PREDMETI'

Nobilo za Direkt: 'Ovo je poraz Uskoka, Bandić bi dobio malu kaznu, korupcija nije dokazana'

Naime, prvoosumnjičeni 54-godišnjak bi sa zainteresiranim osobama dogovorio vrstu tražene usluge te iznos novčane naknade, a onda bi se obraćao dvojici policijskih službenika koji su prosljeđivali podatke iz Informacijskog sustava MUP-a, a koji su im bili dostupni kao policijskim službenicima, svjesni da je pristup i dostupnost takvih podataka neovlaštenim osobama zabranjen sukladno Zakonu o policiji, Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima te Pravilniku o tajnosti službenih podataka Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naručitelji provjera su dogovorene novčane iznose dostavljali osobno prvoosumnjičenom ili putem osoba od povjerenja. Sukladno uputama 54-godišnjaka, novac koji je uplaćivan na račune podizale su osumnjičene 51-godišnjakinja i 56-godišnjakinja u raznim poslovnicama za dostavu gotovog novca na području Hrvatske i Slovenije.

Opisanim radnjama osumnjičeni su pribavili i u zasad neutvrđenim omjerima podijelili najmanje 12.200 tisuća eura, te 49.730 srbijanskih dinara, što u kunskoj protuvrijednosti iznosi najmanje 94 tisuće kuna.

Upravo se čita

Image
NOGOMET NA RUBU ŽIVACA

Šimenc ne izlazi iz kuće, Vlaović luduje, a Čilić uživa: Što o nogometu kažu oni zbog kojih smo kidali živce?

Policija je protiv svih osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Dvojica policijskih službenika su udaljeni iz službe.

Više s weba

Pročitajte još

Image
U DUĆAMA

Požar u staračkom domu kraj Omiša, preminule su dvije osobe! 'Požar je lokaliziran, u tijeku je evakuacija'

Više s weba