Besramna pljačka

Lopovima više ništa nije sveto: 'Pokušali su ukrasti i krov jer je i on od bakra, ali nisu uspjeli...'

22.8.2022. u 20:45/ Kristina Čirjak

Mjesto zločina - kapelice. Iz njih 12 ukradeni su brončani odljevi

Lopovima više ništa nije sveto. Mjesto zločina - kapelice. Nakon pljačke one su prazne, a mještani bijesni.

"Nismo toliko iznenađeni koliko smo tužni i ljuti što sustav ne može stati na kraj nekome tko radi te vandalske činove", objašnjava Ivan Jurković iz upravnog odjela Općine Brod Moravice.

Gotovo sve su opljačkane. Preživjela je jedna kapelica u samom selu i jedna na Križnom putu. Prije nego su dospjele u lopovske ruke ovako su izgledale: svaka kapelica sadržavala je po jedan motiv Križnog puta, a ona pod brojem četiri nije opljačkana jer je dobro pričvršćena, iako su lopovi skinuli s nje broj koji je također bio od bakra.

Image
#nebudiglup

FOTO Pljačkaše dočekala nesvakidašnja obavijest na ljekarni u Dubravi. 'Dragi pljačkaši i lopovi, obavijest za vas..'

Image
#nebudiglup

FOTO Pljačkaše dočekala nesvakidašnja obavijest na ljekarni u Dubravi. 'Dragi pljačkaši i lopovi, obavijest za vas..'

U Općini kažu da bi motiv mogao biti prodaja u bronci izlivenih prizora Križnog puta, kao sekundarne sirovine. Kradljivci su oštetili i bakrene kroviće na kapelicama, ali i krov na crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo na crkvici se vidi da su crijepovi otišli, pokušali su i krov jer je i on od bakra, ali nisu uspjeli", kaže Jurković.

Selo Šimatovo u kojem se nalaze kapelice ima samo jednog stalnog stanovnika. Pretpostavlja se da su lopovi u njihov kraj stigli krajem prošlog i početkom ovoga mjeseca.

Upravo se čita

Image
EUROPARLAMENTARAC

Picula: 'Hrvatska treba sudjelovati u obuci Ukrajinaca, ali vlada to loše komunicira'

"To nam je bio ponos kad smo išli na groblje. Zaustavili bi se kod svake kapelice. I da je netko spao na to, to je katastrofa. Tko je to napravio ne znam. Ljuti smo jer nam je to ponos zavičaja", kazala je Darnika Štefančić.

Tko je to napravio ne zna gospođa Darinka, ali ne zna ni policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Materijalna šteta cijeni se na više desetaka tisuća kuna, kriminalističko istraživanje se nastavlja", kazala je Tatiana Filipović, službenica za odnose s javnošću PU primorsko-goranske.

Kapelice su stare stotinama godina, a prije dvadesetak godina njihovu obnovu financirao je pokojni liječnik Ivo Mance, njihov sumještanin koje je radio u Njemačkoj.

"Kad gledamo kako je to on obnavljao sa srcem i dušom, tužni smo. Ta dijela nitko više neće vidjeti, završit će pretopljena ili srezana", kaže Boris Delač, član Etno udruge Turanj.

Kalupe imaju, sačuvani su u crkvi, ali nemaju novca. "Otkud nama, nema novca. Tko zna u Rijeci je li taj čovjek živ…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za stanovnike ovoga kraja velika materijalna i još veća emocionalna šteta.

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOVRŠEN OČEVID

Naručio je piće i zatim otišao po pušku. Ranio je jednog specijalca, a RTL neslužbeno doznaje: 'Mogao bi završiti u zatvorskoj bolnici'

Više s weba