'DOBAR BIZNIS'

Malverzacije u osiguranju: Štete od prijevara i do 300 milijuna kuna godišnje

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Nije tajna da su prijevare u osiguranju uistinu konstantan i gotovo nezaustavljiv problem u cijelome svijetu

9.4.2019. u 8:25/ Vijesti.hr

Malverzacije pri prodaji i sklapanju polica od automobilske odgovornosti, krivotvorenje računa za kupnju već osigurane opreme pa čak i samoozljeđivanje zbog izdašne odštete od osiguranja - samo su neki od zapaženih slučajeva koji su proteklih mjeseci objavljeni u medijima, a odnose se na prijevare u osiguranju putem kojih su optuženi gotovo stekli od nekoliko stotina do nekoliko milijuna kuna.

Nije tajna da su prijevare u osiguranju uistinu konstantan i gotovo nezaustavljiv problem u cijelome svijetu, upozoravaju i iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Prijevare u osiguranju predstavljaju veliki gubitak društvima za osiguranje, a usto podižu i samu premiju krajnjem osiguraniku. Naime, prema nekim procjenama izmeu pet i 10 posto ukupnih isplata, u ovom slučaju samo automobilskih šteta, okarakterizirane su kao prijevarne.

Iako u svim segmentima osiguranja postoje prijevare, najveći broj se odnosi na osiguranja automobila kroz namještene prometne nezgode i falsificiranu medicinsku dokumentaciju, dok se u nedostatku točnih podataka samo može pretpostaviti koliko prijevara ima u osiguranjima imovine, ili životnom osiguranju.

No, HUO napominje kako se prijevare u osiguranju ne odnose samo na izmišljene krađe vozila, namještanje, odnosno 'fingiranje' prometnih nezgoda iz kojih proizlaze velike imovinske, ili zdravstvene štete i 'izgradnja' medicinske dokumentacije, nego se sastoje i od naizgled bezazlenih situacija kao što su vožnja vozila s registracijskim pločicama gradova sa znatno nižom premijom od gradova u kojima osiguranik ne boravi - što je već postao čest slučaj i u Hrvatskoj, podsjeća Glas Slavonije

Primjerice, jedan od učestalih oblika prijevare u SAD-u, ali i pojedinim europskim zemljama namještanje je prometne nezgode s velikim brojem ozlijeđenih osoba u jednom vozilu. 

Naime, vozilo koje je 'pripremljeno' za nezgodu popuni se što većim brojem putnika te prisili određenog vozača drugog vozila da kolidira s njim objašnjavajući činjenicu naglog kočenja zbog određene prepreke na cesti, primjerice drugog (nepostojećeg) vozila, životinje i slično, objašnjavaju u HUO-u, podsjećajući da je u RH zabilježen velik broj pokušaja prijevara stranih državljana koji prijavljuju krađu motornog vozila, dok je ono skriveno u jednoj od država EU-a i spremno za prodaju dijelova, sve u smislu naplate i dobivanja materijalne koristi od osiguratelja.

Problem prijevara u osiguranju nije problem samo pojedinog društva i države, nego često ima međunarodni karakter. Dakle, potrebna je također transparentna i brza razmjena informacija između tijela država u regiji, poput policije, državnog odvjetništva, udruženja osiguratelja i srodnih institucija, jer je jedino na taj način moguće na neki način prevenirati ili otkriti, pa potom procesuirati počinitelje prijevarnih radnji na štetu osiguratelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ubojica upućen na psihijatriju

RTL prati događanja nakon trostrukog ubojstva: U Splitu se život polako vraća u normalu

Više s weba