nakon teške bolesti

Na 80. rođendan preminula legendarna spisateljica i kazališna kritičarka Mani Gotovac

13.11.2019. u 10:44/ Vijesti.hr

Kao spisateljica, kazališna kritičarka i urednica Mani Gotovac pomicala je granice

Spisateljica, kazališna kritičarka i urednica Mani Gotovac preminula je na svoj 80. rođendan 12. studenoga nakon teške bolesti. Svojim radom, odvažnosti i iskrenosti pomicala je granice te će je se zbog toga najviše pamtiti. 

Inače, njena posljednja knjiga nosi upravo simboličan naslov "Rastanci", pisala ju je dvije godine, a dovršila ovo ljeto unatoč lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg nije mogla biti na njegovu predstavljanju. 

Mani Gotovac (rođ. Birimiša) rodila se 12.11.1939. u Splitu, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a prezime preuzela nakon udaje za Peru Gotovca i zadržala ga nakon razvoda.

Kao kazališna kritičarka i urednica emisija o kazalištu radila je od 1961. do 1990. Urednica je emisije "Jer meni treba odgovor" u Dramskom programu 1990. do 1992., osnivačica je i urednica emisija Scena na III. programu, Govorimo o kazalištu na I. programu, Kako volim kazalište na II. programu Hrvatske radio televizije. Urednica je brojnih dokumentarnih emisija Dramskoga programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je glavna urednica časopisa Prolog 1987.–1993., ravnateljica kazališta &TD 1992.–1998., splitskoga HNK-a i Splitskoga ljeta 1998.–2002. te riječkoga HNK-a 2003.–2007.

Objavila knjige Tako prolazi Glorija i Dubrovačke mišolovke, autobiografske romane Fališ mi (1–2), Ma koji život, ma koji teatar i Snebivaš me. Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada.

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

Više s weba

Pročitajte još

Image
slučaj platak

PGS o napadu: 'Je li uzrok ponašanja policije to što je nasilnik sin lokalnog HDZ-vog čelnika?'

Više s weba