RUŽNA STRANA sezone

Na plaži punoj turista i kupača letjele šake i čaše: U Makarskoj se potukli zaštitari i prodavač kukuruza

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija

Čuvari su od prodavača hrane zatražili na uvid osobnu iskaznicu ili drugi identifikacijsku ispravu i tu je krenula svađa s mladićem

10.7.2022. u 13:19/ RTL.hr

Već nekoliko godina u Makarskoj muku muče s kupačima koji noću na plaži ostavljaju svoje ručnike kao rezervaciju za idući dan i čuvanje mjesta, ali isto se vodi i s prodavačima kukuruza i krafni.

Kako piše Slobodna Dalmacija, borba s "kukuruzarima" otišla je predaleko. Na šetnici glavne gradske plaže sukobili su se zaštitari tvrtke "Bilić-Erić" s mladim prodavačem kukuruza.

Image
intervenirala i policija

Pijani zaštitar Hrvatske narodne banke pao sa stepenica i ozlijedio se. Bilo je i pucnjave?

Image
intervenirala i policija

Pijani zaštitar Hrvatske narodne banke pao sa stepenica i ozlijedio se. Bilo je i pucnjave?

Od prošle godine red na plaži uvode licencirani zaštitari te tvrtke. Ljetni angažman zaštitara provodi gradska tvrtka "Makarska obala". "Čuvari plaže" tako su se s prodavačem prvo sukobili verbalnom, a onda i potukli usred bijela dana. Sve se dogodilo ispred kafića na šetnici uz kupalište.

Čuvari su od prodavača hrane zatražili na uvid osobnu iskaznicu ili drugi identifikacijsku ispravu i tu je krenula svađa. No, prema službenom izvješću Policijske uprave splitsko-dalmatinske, makarski policajci zaprimili su dojavu kako su zaštitari koje je angažirala lokalna vlast za nadzor na plaži, zadržali jednu osobu koja je prodavala kukuruz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izlaskom na mjesto događaja utvrđeno je kako u događaju nema elemenata kaznenog dijela koje se progoni po službenoj dužnosti niti prekršaja čije sankcioniranje je u nadležnosti policije", kažu iz policije.

I sam direktor "Makarske obale", Ante Bilić, objašnjava zašto su za čuvanje reda na plaži angažirani licencirani zaštitati.

Upravo se čita

Image
podignuta razina sigurnosti

I španjolskom premijeru poslana bomba! Ovo je već četvrti pokušaj napada

"Zaštitari nadgledaju red na plaži, od ležaljki do nelegalnih prodavača kukuruza i krafni čime se brinu za sigurnost sugrađana i turista. Odmah nakon incidenta, zaštitarska služba je suspendirana dok se ne provede istraga nakon koje će savjetnik za sigurnost odlučiti što i kako dalje", rekao je Bilić koji tvrdi da njegova tvrtka ne podržava nikakav oblik nasilja.

Novinari su ga upitali i koliko javna tvrtka plaća radnike "Bilić-Erića", ali odgovor nisu dobili iako im je nejasno kako gradsko poduzeće može biti netransparentno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaćanje nije informacija za javnost kao ni ime savjetnika za sigurnost", poručio je direktor.

Obratili su se i šefu komunalnih redara, Draženu Nemčiću te ga upitali smiju li zaštitari angažirani od strane gradske tvrke na javnim površinama legitimirati ljude, jer to je isključivo policijska ovlast.

"Zaštitari imaju gotovo sve ovlasti policije. Prema Zakonu o zaštitarskoj službi, plaža koju zaštitari čuvaju je koncesionirano područje koje se vodi kao štićena zona pa zaštitari smiju od građana tražiti na uvid osobnu iskaznicu", naglašava Nemčić.

S tim se slaže i gradonačelnik Zoran Paunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Makarskoj, i to posebno na plaži, ljudi ne mogu raditi ono što ih je volja, a posebno prodavači kukuruza koje treba sankcionirati u koordiniranoj akciji zaštitara i policije. Zaštitari su imali prava legitimirati prodavača kukuruza koji je sigurno prvi počeo svađu", poručio je gradonačelnik.

I njega su pitali koliko koštaju zaštitari na plaži, a on je samo rekao da ne zna cijenu, ali i da to ne bi trebalo biti tajno, no možda tako stoji u ugovoru između zaštitarske i gradske tvrtke.

Više s weba

Pročitajte još

Image
istra

19-godišnjak bježao policiji, pa htio pregaziti policajca. Oba policajca su pucala

Više s weba