SMRTNI ISHODI - RIJETKOST

Nakon što je muškarac preminuo nakon uboda stršljena, stručnjak za RTL objašnjava što tada morate napraviti

11.7.2022. u 21:30/ Ida Hamer

Tragedija u Gornjoj Voći u Hrvatskom zagorju. 58-godišnjaku nije bilo spasa nakon što su njega i prijatelja napali stršljenovi.

Ispod sjena krili su se stršljeni, a kada su dvojica muškaraca u Gornjoj Voći podigli bale sjena, roj ih je napao. Iako su odjurili u kuću, 58-o godišnjaku je od uboda pozlilo, hitna ga je pokušala reanimirati, no, nažalost bezuspješno.

"Za sad je ovo prvi put, nisam još čula do sad da je netko od uboda stršljena umro. U zadnje 4 godine ima dosta stršljena, ima u dimnjaku, na drveću, ima ih svugdje", kaže Aranka iz Gornje Voće.

"Upravo sam sad čitala na RTL-u i došla sam pogledati ima li osmrtnice", govori Katarina.

Image
tragedija

Drama kod Varaždina! Dvojicu muškaraca napao roj stršljena, pobjegli su u kuću. Jedan je umro

Image
tragedija

Drama kod Varaždina! Dvojicu muškaraca napao roj stršljena, pobjegli su u kuću. Jedan je umro

U tom su kraju brojni poljoprivrednici i primjećuju, u posljednjih nekoliko godina stršljena je sve više. Tvrdi to i Branko Šimak koji se u susjednoj Općini Vinica bavi uzgojem ruža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred par godina je isto muž od kolegice na Varaždinskim placu isto stradao od stršljena dok je rješavao gnijezdo stršljena", objašnjava poljoprivrednik Branko Šimak.

I sam se bori sa stršljenima koji gnijezda imaju u okolnim napuštenim kućama.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

"Vi rješavate samo ono što možete oko sebe i što u okolici možete riješiti, a sad da li institucije smiju ići u tuđe posjede koji su zapušteni to je pitanje već daljnjih problema", poručuje Šimak.

Izrazito visoke temperature pogoduju najezdi, a u gnijezdu ih može biti i do 700. Smrtni ishodi od uboda su, kažu stručnjaci, rijetkost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moraju biti pažljivi oni koji su doživjeli alergijske reakcije ili blaže pogotovo moraju tada paziti kad idu u prirodu da se onda obuku zaštitno, a naravno kod nekih koji su imali anafilaktičke već reakcije njima je preporuka da nose adrenalinske šprice kad idu u prirodu", objašnjava Mladen Hron, voditelj smjene u Zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

A ako se pri ubodu pojavi naglo crvenilo, otežano disanje ili dođe do pada tlaka - tada je bitna svaka minuta i odmah treba potražiti hitnu pomoć.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Prometna nesreća kod čvora Pirovac

Više s weba