U VRULJI ZEČICA

Nastavlja se potraga za švicarskim speleoroniocem, HGSS: 'Ovo je jedna od najzahtjevnijih akcija u povijesti'

Image
Foto: HGSS

Pretraga se odradila kroz više zarona u segmentima po 400 metara

28.9.2022. u 19:12/ RTL Vijesti

Proteklih dana nastavila se potraga za nestalim švicarskim speleoroniocem u vrulji Zečica kod Modriča u Podvelebitskom kanalu, u kojoj su sudjelovali i speleoronioci splitskog HGSS-a.

Prema planu akcije i prioriteta pregleda mogućih mjesta gdje bi nestala osoba mogla biti, fokus se vratio na pregled vrulje. Spašavatelji su nastavili s potragom koja je prethodno bila obustavljena zbog obilnih oborina i aktivnog izgona vode iz vrulje.

"Bez obzira na smanjenu vidljivost (zbog oborinskih voda), spašavatelji su pregledali vrulju do kraja objekta, odnosno preronjena je duljina od okvirnih 1200 metar (u jednom smjeru) na prosječnoj dubini od preko 40 metara.

Pretraga se odradila kroz više zarona u segmentima po 400 metara. Spašavatelji su koristili uređaje zatvorenog kruga disanja (rebreatheri) i podvodne propulzijske uređaje (skutere). U navedenom razdoblju kompletan objekt preronjen je dva puta s više timova pri čemu su posljednji dan dva tima otišla na kraj vrulje da se maksimizira šansa pronalaska osobe u manje idealnim uvjetima vidljivosti u objektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaroni u navedenim uvjetima su zahtjevni kako organizacijski tako i tehnički te u vremenskim okvirima do 3 sata po zaronu svrstavaju ovu intervenciju u jednu od najzahtjevnijih speleoronilačkih pretraga u povijesti hrvatskog ronilačkog spašavanja", anvodi HGSS.

U aktivnom dijelu speleoronilačke pretrage je sudjelovalo pet ronioca s opremom zatvorenog kruga disanja (rebreather uređajima), te dodatnih pet ronioca koji su organizacijski i logistički potpomogli akciju na terenu.

Upravo se čita

Image
U Westinu

Milanović na skupu: 'Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima'

HGSS u suradnji s policijom nastavlja potragu za nestalom osobom u smanjenom intenzitetu do pojave novih indicija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne smije se žaliti

Potvrđena presuda muškarcu koji je 2004. raskomadao i zakopao kamatara, osuđen je na 25 godina zatvora

Više s weba