GOSTOVALA U RTL-U DANAS

Odvjetnica Josipe Rimac: 'Rekla mi je da je razočarana. Ne može priznati ono što nije učinila'

28.8.2020. u 19:30/ Vijesti.hr

Iz USKOK-a su rekli da neće tražiti produljenje istražnog zatvora ako prizna sva kaznena djela, kazala je odvjetnica Josipe Rimac

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio je u petak istražni zatvor bivšoj državnoj tajnici i nekadašnjoj kninskoj gradonačelnici Josipi Rimac za još dva mjeseca zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

U RTL-u Danas gostovala je odvjetnica Josipe RimacLidija Horvat koja je objasnila na čemu će temeljiti žalbu na odluku o produženju pritvora. 

Nemarnost USKOK-a

"Imamo nekoliko segmenata žalbe. Prva bi bila osobita nemarnost koju je USKOK pokazao prilikom rada na ovom predmetu. U više navrata smo već isticali da je ovaj modus operandi USKOK-a nedopustiv", kazala je i dodala da je USKOK "sasvim sigurno imao dovoljno vremena da ispita sve svjedoke". 

"U 90 dana nije se moglo ispitati 41 osobu? To bi bilo svaki drugi dan samo jedan svjedok, što mislim da je donja granica marnosti u postupanju. U posljednjih 60 dana imamo ispitanu svega 21 osobu, a šest je ostavljeno kao svojevrsan talon. Tako je bilo i u prehodnom produljenju istražnog zatvora", kazala je i dodala kako je u lipnju ostalo nekoliko svjedoka "samo tako da bi se dobilo produljenje". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepristranost suca

"Drugi vid žalbe je nepristranost na koju moramo ukazivati. Rekla sam i na sjednici o produljenju da nemam konkretne zamjerke na suca, niti imam neku individulaiziranu krivlnju ili konkretizirane okolnosti, ali sama činjenica da je isti sudac odlučivao već o osnovanoj sumnji kao i o sadašnjem produljenju istražnog zatvora, je po praksi Europskog suda, dovoljna da se postavi sumnja u nepristranost tog istog suca", rekla je i dodala da bi o osnovanoj sumnji i produljenju trebale odlučivati dvije razlitičte osobe. 

"Vidno je razočarana"

Objasnila je kako je Josipa Rimac primila odluku o produljenju pritvora. "Ona me nazvala. Vidno je razočarana. Cijeli odvjetnički tim se zaista trudi na neki način objektivno prikazati sadašnju situaciju gospođe Rimac. Na žalost, u javnosti postoji percepcija da što je netko duže u istražnom zatvoru da je to više kriv. To ne bi trebalo biti povezano. Krivnja osobe će se raspravljati u sudskom postupku", kazala je. 

Upravo se čita

Image
podignuta razina sigurnosti

I španjolskom premijeru poslana bomba! Ovo je već četvrti pokušaj napada

"Ona je dala detaljnu obranu, ali USKOK nije zadovoljan s tom obranom. Razgovarali smo s kolegama nakon te obrane i pitali smo što bi to trebalo se dogoditi da ne traže dalje produljenje istražnog zatvora, a odgovor je bio taj da detaljno i okolnosno prizna sva kaznena djela koja joj se stavljaju na teret. To smatramo da je nedozvoljeno. Takav način pritiska", kazala je. 

"Ona je rekla da ne može priznati nešto što nije napravila", kazala je Horvat i dodala kako te dvije okolnosti ne bi trebale biti povezive. "To je li ona je ili nije napravila djela ne može imati veze s istražnim zatvorom", zaključila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
jedna osoba uhićena

Brutalno ubojstvo na Zrću, usmrćen je državljanin Crne Gore. Svjedoci šokirani: 'U glavu mu je pucao!'

Više s weba