zločinačka organizacija

Optužnica protiv šestorice zbog šverca cigareta: Stizale iz Dubaija u Ploče pa kamionom u Zagreb

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Okrivljenicima se stavlja na teret da su organizirali pomorski prijevoz 7 kontejnera s najmanje 90 tona, odnosno 5 798 400 kutija krijumčarenih cigareta iz Dubaija, da su nezakonito prevezli 3 od tih kontejnera s najmanje 35 tona krijumčarenih cigareta preko carinske i granične crte u Hrvatsku

23.1.2023. u 11:49/ Danas.hr

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu danas je podigao optužnicu protiv šestorice okrivljenika zbog kaznenih djela nedozvoljene trgovine cigaretama, utaje poreza ili carine te davanja mita, počinjenih u sastavu zločinačke organizacije.

"Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik u razdoblju od 18. ožujka 2021. do 25. siječnja 2022. organizirao zajedničko djelovanje s ostalim okrivljenicima u cilju krijumčarenja velikih količina cigareta bez duhanskih markica, na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske.

Istragom je utvrđeno da su se cigarete prevozile iz Dubaija u Hrvatsku, a zatim su se ilegalno prevozile u druge države članice Unije preko luke Ploče, bez podvrgavanja propisanom carinskom postupku prijave cigareta, te su prodavane na ilegalnom tržištu", priopćio je Ured europskog javnog tužitelja

Smještali ih u skladište u Zagrebu

Također je utvrđeno da su krijumčarene cigarete, nakon što su u kontejnerima dopremljene iz Dubaija u luku Ploče, kamionom prevezene u skladište u Zagrebu, koje su unajmila dvojica okrivljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bi službena carinska postupanja bila obavljena bez pregleda kontejnera, okrivljenici su prikrivenom istražitelju kao carinskom službeniku platili ukupni iznos od 90.000 eura.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su organizirali pomorski prijevoz ukupno 7 kontejnera s najmanje 90 tona – odnosno 5 798 400 kutija – krijumčarenih cigareta iz Dubaija, da su nezakonito prevezli 3 od tih kontejnera s najmanje 35 tona krijumčarenih cigareta preko carinske i granične crte u Hrvatsku bez prijavljivanja carinskim službenicima, te da su ih potom prevezli kamionom u Sloveniju, Mađarsku, Slovačku, Poljsku i druge države članice Unije radi prodaje na ilegalnom tržištu. Time su ostvarili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 2,7 milijuna eura.", stoji u priopćenju.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Image
27 UHIĆENIH

U Španjolskoj uhićena banda švercera duhana: U ilegalnim tvornicama izrabljivali ukrajinske izbjeglice

Image
27 UHIĆENIH

U Španjolskoj uhićena banda švercera duhana: U ilegalnim tvornicama izrabljivali ukrajinske izbjeglice

Procijenjena šteta za javne financije iznosi oko 3,3 milijuna eura, od čega se 3,22 milijuna eura odnosi na proračun Republike Hrvatske, a preostalih 80 000 eura na proračun Europske unije, po osnovi utaje carine.

Budući da krijumčarenje četiriju kontejnera cigareta nije ostvareno, jer su ih zaplijenili carinski i policijski službenici, spriječen je daljnji nastanak štete za javne financije. Da ova kriminalna aktivnost nije otkrivena i prekinuta, ukupna nanesena šteta bila bi veća za 9,6 milijuna eura – od čega se više od 9,3 milijuna eura odnosi na proračun Republike Hrvatske, a oko 183 000 eura na proračun Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
u slavonskom brodu

Muškarac se skinuo gol na ulici i glavom udarao po vozilima. Napao dvije prolaznice i vrijeđao policajce

Više s weba