nepravilno postupanje

Otkrivena su tri propusta u postupanju u slučaju napadača iz Gospića. Obaviješteno gospićko državno odvjetništvo

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Što se tiče izjave općinske državne odvjetnice 'Kud bismo došli da se pritvaraju obiteljski nasilnici', karlovačko tužiteljstvo se od iste ograđuje

1.9.2022. u 8:28/ RTL Vijesti

"Do prijave za prijetnju došlo je uslijed nesporazuma sa suprugom Jurom M. (…) U cijelosti želim odustati od te prijave (…) i molim da se postupak protiv njega obustavi". Tako je pisalo u podnesku koji je 10. lipnja 2022. godine, sedam dana nakon podizanja optužnice u tom slučaju koji datira iz sredine svibnja, dostavila Općinskom sudu u Gospiću 27-godišnja N.M, piše Jutarnji.

Nakon te pisane molbe i prijedloga, optužno vijeće gospićkog suda je 19. srpnja optužnicu protiv Jure M. i potvrdilo. Mjere su u odnosu na nju ukinute, ali je zabrana približavanja na 50 metara njezinom 21-godišnjem prijatelju i dalje bila na snazi. Zbog toga je sud dao na znanje u svojem rješenju PU ličko-senjskoj da svakih 15 dana moraju dostavljati sudu pisano izvješće o izvršenju mjere.

Jure M. ponovo je prijetio supruzi i držao je zatočenju i vezanu. Policija mu je opkolila kuću da bi se nakon jednosatnih pregovora ipak predao. Ponovio se isti scenarij iz svibnja, a tužiteljstvo mu ponovno određuje istu mjeru opreza – 50 metara udaljenosti.

Žrtve ovoga napada se oporavljaju u bolnici. Nadležne institucije nakon ukazivanja na propuste oko prijašnjih donesenih odluka kažu da nezakonitosti nema, ali ukazuju na uočena tri propusta zbog kojih su dvije tužiteljice gospićkog ODO-a zaradile primjedbe na svoj rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
županijski sud u karlovcu

Ovo je osumnjičenik za dvostruki pokušaj ubojstva u Gospiću. Majicom skrivao lice

Image
županijski sud u karlovcu

Ovo je osumnjičenik za dvostruki pokušaj ubojstva u Gospiću. Majicom skrivao lice

Nakon svega, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je odlučilo od općinskih kolega preuzeti kompletan slučaj protiv Jure M. radi vođenja jedinstvenog postupka, jer je prvi Jurin ispad iz kolovoza povezan s dvostrukim pokušajem ubojstva i od posebne je važnosti za dokazivanje.

"Provedenim nadzorom nad radom i postupanjem u predmetima Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću nisu utvrđene nezakonitosti s obzirom na to da iz pribavljenih podataka u spisu proizlazi kako osumnjičenik u vrijeme ispitivanja 19. kolovoza 2022. nije bio pravomoćno osuđena osoba za kaznena djela niti prekršaje s elementima nasilja, niti postoji nepravomoćna presuda protiv njega, odnosno nije ni nepravomoćno ni pravomoćno osuđeni obiteljski nasilnik. Međutim, provedeni nadzor u odnosu na događaj od 15. svibnja 2022., povodom kojeg je podignuta optužnica za prijavljeno kazneno djelo prijetnje iz članka 139. st. 2. i 3. KZ/11 ukazuje da je bilo potrebno zatražiti i provođenje izvida zbog sumnje i na kazneno djelo povrede djetetovih prava iz članka 177. st.1. i 2. KZ/11, ili prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji", navodi u priopćenju Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu.

Upravo se čita

Image
IMAMO SVOJ ĐIR

Spora Hrvatska oduševljava Engleze: Guardian se naklonio umjetnicima šetajućeg nogometa

Dodali su da je po zaprimanju rješenja optužnog vijeća Općinskog suda u Gospiću od 15. srpnja 2022., kojim je ukinuta mjera opreza zabrane približavanja supruzi i mjera udaljenja iz doma, trebalo uložiti žalbu protiv toga rješenja, bez obzira na to što je žrtva povukla kaznenu prijavu.

"Što se tiče provedenog nadzora nad radom u drugom predmetu zbog događaja od 17. kolovoza, istim je utvrđeno da je "odluka o puštanju na slobodu osumnjičenika, uz izrečene mjere opreza zabrane približavanja žrtvi i udaljenje iz doma iz članka 98. st.2. točke 4. i 10. ZKP/08, donesena u skladu sa zakonom, a na temelju diskrecijske ocjene zamjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, prikupljene činjenice koje se odnose na počinjenje kaznenog djela od 17. kolovoza 2022., te činjenica da je protiv okrivljenika potvrđena ranija optužnica zbog kaznenog djela prijetnje iz članka 139. st.2. i 3. KZ/11 na štetu iste oštećenice, ukazuje da je u ovom predmetu bilo opravdano i osnovano sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu uputiti prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog okolnosti iz članka 123. st.1. točka 3. ZKP/08. Utvrđeno je i da je u istom predmetu, na temelju pouke o pravima, ispravno okrivljenik ispitan zbog sumnje na kazneno djelo prijetnje i protupravnog oduzimanja slobode te je, umjesto otvaranja istraživanja, trebalo donijeti rješenje o provođenju istrage, sukladno članku 216. st.1. ZKP/08, radi razjašnjenja svih okolnosti predmetnog događaja provođenjem dokaznih radnji ispitivanja žrtve i svjedoka", poručili su karlovački tužitelji.

Dakle, karlovačko Županijsko državno odvjetništvo dalo je uputu Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću da se otklone propusti u prvom predmetu radi provođenja daljnjih izvida. O utvrđenim primjedbama obaviješten je gospićki ODO.

Što se, pak, tiče izjave općinske državne odvjetnice "Kud bismo došli da se pritvaraju obiteljski nasilnici", karlovačko tužiteljstvo se od iste ograđuje te ju smatraju neprimjerenom ali i dovode u pitanje njezinu autentičnost s obzirom na to da ne postoji nikakav audio zapis.

Više s weba

Pročitajte još

Image
potencijalni okidač

Detalji slučaja mumificirane žene koju je sin skrivao u stanu: podmetnuo požar jer mu poštar više nije htio uručivati majčinu mirovinu?

Više s weba