na kućnom pragu

Ovo su pravila kojih se morate pridržavati kako biste izbjegli postati žrtva prevare

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Policija je objavila detaljni popis savjeta kojih se treba pridržavati ukoliko želite biti sigurni od prevaranata

30.8.2022. u 10:53/ RTL Vijesti

Prevaranti uvijek iznova i na maštovit način, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti svoje žrtve. Zagrebačka policija upozorava kako obično dođu na kućni prag i mole pripomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge. Cilj im je dobiti povjerenje kako bi pripremili teren za ulazak u žrtvin stan.

Samo u tijeku jučerašnjeg dana, u Zagrebu su prevarene dvije starije osobe. Na Trešnjevci je 70-godišnjakinja prvo primila poziv, a potom joj je na adresu došla žena koja se predstavila kao službena osoba i kojoj je 70-godišnjakinja predala nekoliko stotina tisuća kuna. Gotovo isti scenarij dogodio se i u slučaju prevare 80-godišnjaka na Trnju.

"Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara", upozorava policija.

Važno je znati da ako se susretnete s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prijevara u rijeci

Lažni policajac nasanjkao staricu preko telefona, a onda je drugom 'lažnjaku' predala 400.000 kuna...

Image
prijevara u rijeci

Lažni policajac nasanjkao staricu preko telefona, a onda je drugom 'lažnjaku' predala 400.000 kuna...

"Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak. Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično) ", pojašnjavaju iz policije.

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama.

Upravo se čita

Image
DOBRO SE ZABAVLJAJU

VIDEO Pogledajte vatrenu atmosferu Hrvata na ulicama: Ostali navijači nas gledaju i snimaju

Preporuke
• Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
• Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
• Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom,
ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
• Zatražite na uvid dokument s fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite
odnosno pogledajte kroz „špijunku“ ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog
lanca.
• Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom , zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.

Suradnja građana i policije
• Zapamtite izgled osobe.
• Ako je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
• Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
• Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
• S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
što se dogodilo?

Potraga za Matejem trajala je danu i noću, bez rezultata: Okolnosti do danas nisu razriješene…

Više s weba