HGSS objavio detalje

Planinar se ozlijedio na Biokovu, helikopter nije mogao uzletiti, sve odradili 'ručno'. Spašavanje trajalo 9 sati

Image
Foto: Facebook/HGSS Stanica Makarska

HGSS-ovci su pohvalili kolege unesrećenog koji su ga dobro zbrinuli i utoplili do njihova dolaska

19.9.2022. u 11:04/ RTL Vijesti

Pripadnici HGSS-a uspješno su odradili višesatnu akciju spašavanja na Biokovu. U nedjelju u 16:05 sati zaprimili su dojavu o unesrećenom planinaru na predjelu Biokova, između Šćirovca i Sv. Ilije a iznad Topola na 1150 nmv. Izašli su na teren na jedan od najsurovijih i najopasnijih dijelova Biokova, a u pomoć makarskim kolegama su pozvane i HGSS stanica Split te HGSS stanica Dubrovnik.

Sveukupno je u akciji bilo 40 spašavatelja. Prvi tim došao je do unesrećenog u 18:55 sati, no uvjeti su bili nepovoljni za transport helikopterom i stoga je krenuo dug i iscrpljujući transport koji je završio 50 minuta iza ponoći predajom unesrećenog HMS iz Makarske.

Image
Težak zadatak

HGSS zbog jakog vjetra i oblaka morao odustati od spašavanja osobe s Biokova helikopterom

Image
Težak zadatak

HGSS zbog jakog vjetra i oblaka morao odustati od spašavanja osobe s Biokova helikopterom

''Kvalitetna priprema za odlazak u planinu nije samo oprema koju nosimo već i edukacija koju prolaze planinari u planinarskim školama u kojima između ostalog uče i o prvoj pomoći. Unesrećeni planinar bio je dobro opremljen no zbog teškog terena, nesreća se ipak dogodila. Kolege unesrećenog dobro su ga zbrinule i utoplile do dolaska spašavatelja te ih ovom prilikom želimo pohvaliti'', naglasili su iz HGSS Makarska u objavi na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Prometna nesreća kod čvora Pirovac

Više s weba