afera dnevnice

Pravomoćno je! Predstojnik Saucha ide u zatvor na tri, a tajnica Zeljko na 4,5 godine

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Cijeli slučaj počeo je nalazom državne revizije još 2017. na temelju kojeg je otkriveno kako je za vrijeme bivše Vlade SDP-a isplaćen pozamašni iznos od oko 307.000 kuna za službena putovanja savjetnika predsjednika Vlade, a koja nisu bila opravdana popratnom dokumentacijom

21.3.2023. u 17:02/ Danas.hr

Tomislav Saucha, nekadašnji predstojnik Ureda za vrijeme premijerskog mandata Zorana Milanovića kao i tajnica u Vladi Sandra Zeljko idu u zatvor na tri odnosno četiri i pol godine.

Kako piše Jutarnji list, Vrhovni sud odbio je njihove žalbe na presudu zagrebačkoga Županijskoga suda u tzv. aferi dnevnice, kojom su u prosincu 2020. osuđeni na navedene zatvorske kazne, a sada je presuda postala pravomoćna.

Naime, cijeli slučaj počeo je nalazom državne revizije još 2017. na temelju kojeg je otkriveno kako je za vrijeme bivše Vlade SDP-a isplaćen pozamašni iznos od oko 307.000 kuna za službena putovanja savjetnika predsjednika Vlade, a koja nisu bila opravdana popratnom dokumentacijom.

Image
Prvostupanjska presuda

Tomislav Saucha vidno uznemiren izašao iz sudnice: 'Ovo nije politika, ovo je moj život'

Image
Prvostupanjska presuda

Tomislav Saucha vidno uznemiren izašao iz sudnice: 'Ovo nije politika, ovo je moj život'

Po izlasku iz istražnog zatvora Suacha je na svoju ruku istražio da je izmišljenih putovanja bilo i po njegovom odlasku iz Vlade, to jest, i u mandatima premijera Tihomira Oreškovića te Andreja Plenkovića. Tada je istraga proširena i na Zeljko, suradnicu Sauche u Uredu premijera, a koja je tamo nastavila raditi nakon što su Saucha i Milanović otišli iz Banskih dvora.

I Saucha i Zeljko na kraju su optuženi za 590.098 kuna dnevnica plaćenih za Vlade Zorana Milanovića, a Zeljko još i za 349.763 kuna dnevnica plaćenih u vrijeme Vlada Oreškovića i Plenkovića.

Dobili su i petogodišnju zabranu obavljanja državne dužnosti te moraju vratiti gotovo nezakonito pribavljenih milijun kuna od toga 590.098 moraju platiti solidarno, a 349.000 kuna samo Zeljko.

Više s weba

Pročitajte još

Image
U HOTELSKOJ SOBI

Profesor fotografirao učenice na školskom izletu dok su spavale? Dvije ga prijavile

Više s weba