Play logo
osuđen na 5 godina zatvora

Predao se Bandićev suradnik iz afere 'suhi led'. Mora vratiti 4 milijuna eura, odnosno 100-tinjak nekretnina

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Riječ je o aferi u kojoj je Zagreb oštećen za više desetaka milijuna eura i to kroz fiktivni posao čišćenja ventilacijskog sustava sportskih dvorana. Osuđen je i jedan od najvjernijih suradnika Bandića te bivši pročelnik Zvonimir Šostar

5.9.2023. u 18:25/ Hina
Play logo

Poduzetnik Davor Ljubić, koji se u ponedjeljak nije pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog afere 'suhi led' kojom je Zagreb oštećen za 38 milijuna kuna, u utorak se predao i nalazi se u zatvoru.

Rješenje o istražnom zatvoru za Ljubića donio je Županijski sud u Zagrebu jer je poduzetnik nepravomoćno osuđen na više od pet godina zatvora. U tom slučaju, prema Zakonu o kaznenom postupku, osuđenici trebaju odmah iza rešetaka iako im je presuda nepravomoćna.

Play logo

Ljubić je u ponedjeljak osuđen zajedno s bivšim zagrebačkim pročelnikom za zdravstvo Zvonimirom Šostarom kojem je izrečena kazna od četiri godine zatvora zbog optužbi da je sa suradnicima oštetio grad za 38 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem ventilacijskih sustava sportskih dvorana.

Image
BANDIĆ GA BRANIO

Šostar kriv u aferi 'Suhi led': Bivšem Bandićevom pročelniku 4 godine zatvora. Oglasio se i Tomašević

Image
BANDIĆ GA BRANIO

Šostar kriv u aferi 'Suhi led': Bivšem Bandićevom pročelniku 4 godine zatvora. Oglasio se i Tomašević

Uz njih dvojicu, nepravomoćno je osuđena i Šostarova suradnica Mirta Lončar kojoj je izrečena jednogodišnja uvjetna kazna pa u zatvor neće ići ako u narednih pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Ako presuda postane pravomoćna, Ljubić će u državni proračun morati vratiti nezakonito zarađenih četiri milijuna eura, odnosno stotinjak nekretnina, od kojih je dio upisan na njegovu majku, dok se Šostaru oduzima nešto više od milijun eura nezakonito stečene dobiti, odnosno nekoliko nekretnina na području Velike Gorice i BMW. Uz to, Šostar mora uplatiti u proračun još oko 344.000 eura.

Play logo

Uz Šostara, Mirtu Lončar i Ljubića optužnicom je na početku bio obuhvaćeno još sedam optuženih, no šestero se nakon priznanja nagodilo na uvjetne kazne, a jedan je u međuvremenu preminuo.

U optužnici podignutoj u prosincu 2017. Uskok je tvrdio da je Ljubić, kada je grad platio preko 52 milijuna kuna za poslove vrijedne tek 13,4 milijuna, Šostaru predao "točno neutvrđeni novčani iznos" i plaćao mu putovanja, hotele i ribolov te troškove putovanja članovima njegove obitelji "u sveukupnom iznosu od najmanje 176.869 kuna".

Play logo

POGLEDAJTE VIDEO: Snimatelj MORH-a pao s mosta. Banožić se skamenio: 'Samo je odjednom propao'. Netko pitao 'je li naš ili vaš'

Play logo
Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
U MJESTU DOMAŠINEC

Na groblju kod Preloga vreba kradljivica. Policija traži pomoć građana: Ako imate ikakve informacije javite nam!

Play logo

Više s weba