duhanski šverceri

Prošvercali najmanje 54 tona duhana u listu i samo na trošarinama državu oštetili za 47 milijuna kuna

Image
Foto: Varaždinska policijska uprava

U inozemstvu su registrirali tvrtku, a na području Zagreba skladištili su duhan. Mrežu prodaje razgranali su po cijeloj zemlji

22.9.2022. u 11:56/ RTL Vijesti

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad petoricom muškaraca za koje se sumnja da su se povezali u zločinačko udruženje te su od veljače ove godine u inozemstvu kupovali pa potom u Hrvatsku uvozili prešani duhan u listu. Radi se o 54 tone tuhana te se sumnja da su na ime neplaćenih trošarina državu oštetili za više od 47 milijuna kuna.

Kako su naveli iz Policijske uprave Varaždinske, oni su u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, potom Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave zagrebačke te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili 21. rujna 2022. višemjesečno kriminalističko istraživanje nad petoricom muških osoba u dobi od 23, 54, 37, 31 i 60 godina.

Petorica muškaraca ilegalno uvezeni duhan skladištila su na području Zagreba i dalje preprodavali na području cijele Hrvatske. Procjenjuje se da su osumnjičeni u razdoblju od veljače do rujna 2022. godine, putem trgovačkog društva koje su registrirali u inozemstvu, te tako krijumčarili,

Image
kilogram po 350 eura

Srbijanska policija spriječila 68-godišnjeg Hrvata u švercu 78 kilograma tartufa preko granice

Image
kilogram po 350 eura

Srbijanska policija spriječila 68-godišnjeg Hrvata u švercu 78 kilograma tartufa preko granice

"Preprodajom ilegalno uvezenog duhana na području Republike Hrvatske pribavili su imovinsku korist od najmanje 2.736.000 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju. Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu, pretraženi su stanovi, kuće, vozila, poslovni prostori i skladišta na području Varaždinske županije te Grada Zagreba, kojima se koriste osumnjičeni, kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta razna poslovna dokumentacija, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica i drugo", naveli su iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osumnjičenici su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke, a kaznena prijava protiv njih podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Više s weba

Pročitajte još

Image
slučaj platak

PGS o napadu: 'Je li uzrok ponašanja policije to što je nasilnik sin lokalnog HDZ-vog čelnika?'

Više s weba