OTKRILI PREVARANTE

PUZ izdao priopćenje: Ako ste komunicirali s ova dva profila na Facebooku - javite se policiji!

Image
Foto: PUZ

Oni građani koji su ostvarivali komunikaciju s gore navedena dva profila, te sumnjaju da su oštećeni opisanim kaznenim djelom s punim povjerenjem mogu se obratiti u njima najbližu policijsku postaju

10.3.2021. u 15:26/ RTL Vijesti

Policijska uprava zagrebačka izdala je priopćenje u kojem je objavila da je završila istragu protiv dva muškarca te upozorila građane da se jave ako su komunicirali s profilima na Facebooku "Brzi krediti" i "Croatia krediti" te sumnjaju da su prevareni. 

Priopćenje PU zagrebačke prenosimo u cijelosti: 

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom i 29-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje četiri kaznena djela 'Računalna prijevara',  dok je 21- godišnjak sam počinio još jedno kazneno djelo 'Neizvršavanje sudske mjere'.

Naime, sumnja se da su osumnjičeni s unaprijed stvorenom namjerom stjecanja protupravne imovinske koristi na društvenoj mreži kreirali dva lažna profila za kreditiranje pod nazivima 'Brzi krediti' i 'Croatia krediti', koje su otvorili i administrirali koristeći  četiri druga profila pod raznim nazivima. Na profilima su oglašavali kreditiranje građana na način da potencijalni klijenti nisu trebali ispunjavati uvjete kakvi vrijede u regularnom bankarskom poslovanju, u smislu uobičajenih financijskih instrumenta osiguranja, čime su građane dovodili u zabludu, dok kredite nikada nisu namjeravali realizirati. Po javljanju oštećenih na oglase, lažno bi im prikazali činjenice i zatražili od njih različite paušalne novčane iznose pod izlikom troškova obrade kredita. Oštećeni bi potom u trgovinama kupovali različite platne bonove i osumnjičenima dostavljali kodove za unovčavanje, koje bi oni po zaprimanju koristili na dva profila internetske kladionice, kojima je 29-godišnjak iskoristivši povjerenje svojih poznanika došao u posjed, a  zatim ih ustupio na korištenje 21- godišnjaku poradi obavljana novčarskih transakcija. Nakon izvršenih transakcija osumnjičeni bi ignorirali daljnje upite i komunikaciju s oštećenima ili bi ih blokirali na društvenoj mreži.

Image
pripazite

Pojavili su se lažni profili na društvenim mrežama kako bi prevarili naivne građane: 'Riječ je o lihvarskim kreditima, a često i opasnim kriminalcima'

Image
pripazite

Pojavili su se lažni profili na društvenim mrežama kako bi prevarili naivne građane: 'Riječ je o lihvarskim kreditima, a često i opasnim kriminalcima'Također se sumnja da je osumnjičeni 21- godišnjak postupio suprotno Rješenju Županijskog suda, u kojem se istome određuje samostalna mjera opreza zabrane pristupa svim mrežnim stranicama i svim društvenim mrežama, čime je počinio i kazneno djelo „Neizvršavanje sudske mjere“.

Ukupna zasad utvrđena materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 6.100 kuna uz sumnju da je stvarni iznos štete višestruko veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok je 21- godišnjak predan pritvorskom nadzorniku.

Oni građani koji su ostvarivali komunikaciju s gore navedena dva profila, te sumnjaju da su oštećeni opisanim kaznenim djelom s punim povjerenjem mogu se obratiti u njima najbližu policijsku postaju", stoji u priopćenju PU zagrebačke. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
PREMINULA NA USKRS

Nastavljeno suđenje roditeljima malene Nikoll. Sudac Vidmar: 'Presuda se očekuje sutra, sve je gotovo'

Više s weba