KRALA ZBOG GLADI?

RTL doznaje: Svi su zabrinuti za bakicu iz Bjelovara, a njoj nije prvi put: krala je i prije

6.2.2020. u 22:48/ Kristina Čirjak

Talijanski sud odlučio je prije nekoliko godina da krađa hrane zbog gladi i očaja nije zločin

Veliki zločin dogodio se u utorak poslijepodne u Bjelovaru, a počinila ga je 71-godišnja umirovljenica. Šteta: 20 kuna, a u vrećicama: kruh, mali jogurt, nekoliko jabuka i banana. Ubrzo ju je uhvatio zaštitar, a na mjesto zločina stigla je policija.

Baka lopov zaustavljena je na blagajni gdje je platila dio proizvoda. Ostatak je bio skriven u torbi.


"Policijski službenici  u ovom slučaju bili su dužni izaći na mjesto događaja i utvrditi identitet ove gospođe. S tim da mogu napomenuti da u trenutku dojave policijski službenici ne znaju tko je i što je ukrao. Mi smo dužni tražitelju intervencije ustupiti podatke o identitetu oko eventualne privatne tužbe'', objasnila je bjelovarska policijska službenica za odnose s javnošću Maja Barbir Grubić.


O gladnoj baki iz Bjelovara koja je ukrala nešto hrane pripovijeda cijela Hrvatska. Dok je jedni brane, drugi je krive. I ne samo nju već i trgovački lanac, policiju i zaštitare koji su je prijavili.

"Da, tužno je da u 21. stoljeću netko treba krasti da bi preživio'', upozorava Snježana iz Bjelovara.

''Mislim da je gospođu muka natjerala da ode u trgovinu i da to ukrade. Da je bila neka veća krađa, ja bih rekao ... ali ovo je bila čista potreba, da ne bude gladna taj dan'', istaknuo je Ivan Tomić iz Bjelovara.

"Treba optužiti državu koja dopušta da dođe do toga da ljudi nemaju, ali opet svaka krađa je krađa", upozorio je Saša iz Bjelovara.

''Mislim da to ne bi ukrao nitko tko ima. Ali ne trebamo tražiti krivca u jadnoj bakici nego u državi koja joj je omogućila da tako preživljava'', naglasila je Hana Kuharski iz Bjelovara.

Međutim, krađa u kojoj je glavni akter baka dobiva nastavak. RTL Direkt neslužbeno doznaje da je gospođa već poznata policiji jer je nekoliko puta krala hranu ne samo za sebe - nego i za mačke.

''Mali kradljivici postaju veliki, krađa je krađa'', smatraju Ankica i Đurđa iz Bjelovara.

Bjelovar ima 40.000 stanovnika, a gradonačelnik Dario Hrebak, kojeg je ovaj slučaj iznenadio, smatra kako se Grad dobro brine za svoje siromašne sugrađane: ''Odgovorno tvrdim da u Bjelovaru ne može biti gladnih! Imamo pučku kuhinju koju grad sufinancira s 300.000 kuna godišnje. Pa i ova gospođa, ako je uistinu u problemu, može potražiti pomoć u mom uredu".

Za krađu hrane 71-godišnja baka morat će odgovarati samo ako je odluči tužiti trgovački lanac. Sličan primjer dogodio se prije nekoliko godina u Italiji kada je beskućnik ukrao kobasicu i sir. Talijanski sud odlučio je tada da krađa hrane zbog gladi i očaja - nije zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
brzo ugasili požar

Požar uzrokovan mobitelom skoro uništio obiteljsku kuću: 'Ne smijem ni pomisliti što bi se dogodilo da smo izašli iz kuće'

Više s weba