ANTI COVID PROSVJED

FOTO Optužno vijeće odlučuje o postupku protiv Franciškovića, ispred zgrade neredi, navodno ima i privedenih

Image

Na istom su istaknuli poruku: 'Je li Marko Francišković terorist odlučit će sud. Vrhovni sud je presudio kako je HDZ stranka kriminala...'

16.9.2022. u 9:44/ RTL Vijesti, Hina

Na općinskom sudu u Zagrebu na rasporedu je sjednica optužnog vijeća u slučaju okrivljenog Marka Franciškovića i drugih koje se dovodi u svezu s javnim pozivom na terorizam. Prostor oko suda osigurava interventna policija jer stigla je i nekolicina onih koji podržavaju Franciškovića.

Ispred zgrade dovezen je i automobil s jumbo plakatom na kojem stoji: "Je li Marko Francišković terorist odlučit će sud. Vrhovni sud je presudio kako je HDZ stranka kriminala. Marko je u pritvoru, a ovi drugi još uvijek rade na štetu hrvatskog naroda".

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Automobil je ubrzo uklonjen od strane službe ZagrebParkinga. Pristaše pred sudom su legitimirane, a navodno ima i nekoliko privedenih. Riječ je o navodno tri osobe od kojih je jedna imala nož, jedna se opirala, a jedna osoba nije htjela priložiti dokumente.

Pred sudom je i supruga Franciškovića koja je kao trećeokrivljena pristupila samom ročištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
u zagrebu

Drama pred sudom! Franciškovićevi pristaše vikali: 'Pustite Marka!' Stigla interventna, ima i privedenih

Fotogalerija
Image
u zagrebu

Drama pred sudom! Franciškovićevi pristaše vikali: 'Pustite Marka!' Stigla interventna, ima i privedenih

Fotogalerija

Kako stoji na stranici suda tereti ga se za kršenje članka 97.st.1.toč.2.,4. Kaznenog zakona u kojima se navodi:

"Tko s ciljem ozbiljnog zastrašivanja pučanstva, ili prisiljavanja države ili međunarodne organizacije da što učini ili ne učini, ili ozbiljnog narušavanja ili uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura države ili međunarodne organizacije, počini jedno od sljedećih djela koje može ozbiljno naštetiti državi ili međunarodnoj organizaciji: (…) napade na tijelo drugoga, (…) uništenje državnih ili javnih objekata, prometnog sustava, infrastrukture uključujući i informacijske sustave, nepokretne platforme na epikontinentalnom pojasu, javnog mjesta ili privatne imovine koje može ugroziti živote ljudi ili prouzročiti znatnu gospodarsku štetu".

Upravo se čita

Image
EUFORIJA DILJEM SVIJETA

VIDEO Od Toronta do New Yorka: Evo kako se pobjeda Vatrenih euforično slavila u Sjevernoj Americi

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Podsjetimo, Francišković se gotovo godinu dana nalazi u pritvoru, a optužen je da je od 13. studenog 2021. do 1. prosinca u više gradova istupao na neprijavljenim javnim anti-COVID prosvjedima. Potom je na društvenim mrežama objavljivao videosnimke pa pozivao građane Republike Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

U konačnici, sudsko optužno vijeće može potvrditi, odbaciti ili vratiti optužnicu tužiteljstvu na doradu, a obrana je upozorila da u spisu nedostaje jedan zapisnik o pretrazi pa stoga smatra da je optužnica protiv Franciškovića neosnovana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu i Natka Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Svo troje tereti se da su postupali sa ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Dramatična snimka spašavanja iz požara u Šibeniku

Više s weba