odrekla se prava na žalbu

Seksualno zlostavljao policajku, ali je oslobođen. Potraga otvorila Pandorinu kutiju: Tko je zakazao?

21.1.2020. u 20:48/ Ivana Ivanda Rožić

Što će ova presuda značiti za buduće slične situacije?

Priča o policajki koju je seksualno uznemiravao nadređeni kojeg je sud na kraju oslobodio, a koju smo jučer objavili u magazinu Potraga izaziva sve veći interes javnosti. 

Pogotovo nakon što se dogodilo dosad nezapamćeno, a to je javna isprika predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse koji je pred kamerama RTL-a jasno kazao kako je sutkinja pogriješila s presudom.

Što će ova presuda značiti za buduće slične situacije, istražila je ekipa RTL-a Danas.

Tko je zakazao u slučaju mlade policajke koja je nadređenog prijavila za seksualno uznemiravanje, ali ga je sud oslobodio? Pitaju se to mnogi, pogotovo nakon što su čuli mučnu ispovijest policajke u jučerašnjoj emisiji Potraga.

"On je govorio da je on specijalac, da se on naradio, da se on na*** pi***. Znači, to je njegov izraz bio. Zašto ja ne želim to, gdje sam ja njemu ruku maknula na mjenjač", rekla nam je policajka te nastavila: "Njemu su sve žene lijepe, svaka žena nešto ima. Da on kad vidi ženu, njega zanima dal je pi*** uska ili široka, kako dojka žene stoji u njegovoj ruci. Zašto se ja pokrivam, je li se sramim svoga tijela..."

"Za izraženo mišljenje u sudskoj odluci sudac ne može biti pozvan na odgovornost jer je to zagarantirano samim Ustavom. Može li odluka biti pogrešna? Da, može biti pogrešna", rekao je predsjednik Hrvatske udruge sudaca Damir Kontrec.

Da je u ovom slučaju došlo do pogrešne odluke suda, priznao je i sam predsjednik Vrhovnog suda, što je prvi put u povijesti da se takvo što dogodilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam se htio ispričati u ime sudbene vlasti policajki zato jer je to doista jedna pogrešna presuda jer je napravljen jedan klasični previd", rekao je Đuro Sessa za Potragu.

Samo što sada nema popravka jer se policajka odrekla prava na žalbu. 

"Taj predmet je pravomoćno okončan. U toj situaciji, ako se žalba ne podnese, Viši sud nema mogućnosti intervencije u bilo koji predmet i kontrolirati i ocjenjivati je li odluka zakonita ili nezakonita", kaže Kontrec.

Znači li to da nitko nema pravo preispitivati određenu sutkinju, ni Državno sudbeno vijeće? "U ovom slučaju je odluka pravomoćna", odgovorio je Kontrec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
iznio detalje na konferenciji

Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: 'Treba razumjeti patnju roditelja ali i paziti na dostojanstvo eventualnog počinitelja'

Ova presuda na sve buduće slučajeve ne mora, a i može utjecati jer za pogreške u suđenju sudac ne može odgovarati. Sudac može jedino stegovno odgovarati zbog  neurednog obnašanja posla, povrede službene tajne i slično.

Prošle godine, bilo je devet stegovnih postupaka protiv sudaca. Dvoje je dobilo ukor, pet novčanu kaznu, a dva suca su razriješena dužnosti. 

Iako u ovom slučaju povratka nema jer se policajka nije žalila na odluku suda, neki odvjetnici ipak se nadaju da se policajka može žaliti Ustavom sudu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SAMA ZVALA POLICIJU

Uhićena supruga Srđana Mlađana: Potukla se s bratom pa nožem prijetila baki da će je ubiti

Više s weba