snimio ih putnik

Skandalozna snimka hrvatskih carinica koje su tražile mito! 'Idite na bankomat, što ćemo mi s krunama'. A tek za što su ga tražile...

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Iz Carinske uprave potvrdili su autentičnost snimke

2.9.2021. u 15:50/ RTL Vijesti

Dvije hrvatske carinice na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, između Hrvatske i BiH, snimljene su kako traže mito. Snimio ih je putnik od kojeg su tražile novac. 

Audio snimka objavljena je na YouTubeu, a iz Carinske uprave potvrdili su autentičnost. 

Dvije njihove zaposlenice objašnjavale su putniku kako je jednostavnije dati mito nego da se stvar zakomplicira i da se piše prekršajna prijava, da se mora platiti velika kazna i da ima problema s policijom. 

Kada im je putnik, koji ih je tajno snimio, rekao kako nema dovoljno novca u novčaniku, dvije carinske službenice su ga spremno uputile da se vrati do obližnjeg mjesta i na bankomatu podigne iznos koji su tražile. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo jedna carinica objašnjava putniku da kazna za neprijavljenu robu koju je iz BiH htio prenijeti u Hrvatsku sigurno ne bi bila ispod 10 tisuća kuna. Rekla je da kada to stave na vagu može biti i više, ali da će izgubiti i puno vremena te da će na granici morati stajati najmanje tri sata. ”Možda ćete stajati i četiri sata jer šefica već piše dva prekršaja”, rekla mu je i upozorila ga kako bi mogao imati problema i s policijom, što mu, kako je rekla, nikako ne bi savjetovala.

Upravo se čita

Image

Brazilci mogu odahnuti, protivnici strepiti: Neymar se vraća za osminu finala

Na snimci se potom čuje traženje mita. 

"Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto kolegici…", govori carinica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to joj putnik odgovara kako slabo stoji s gotovinom te kako nije bio spreman na to. 

Uključuje se druga carinska službenica koja pojašnjava: "Mi nemamo bankomat ovdje", a putnik na to odgovara kako u novčaniku ima gotovine od stotinjak eura pa kaže kako se radi o 1500 švedskih kruna. 

Jedna od dviju carinskih službenica tada kaže: "Kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj". 

Kad je čovjek spomenuo krune, carinica mu kaže: "Svaka čast švedskim krunama, ali što ćemo mi s njima?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnik govori kako bi rado dao novac koji očekuju, ali da ga nema kod sebe. Kaže kako nosi malo gotovine jer sve plaća karticama.

”Pa ništa, onda moramo raditi prekršaj”, odgovara mu carinica. On još jednom nudi švedske krune, što one odbijaju i daju mu uputu da ode do bankomata i podigne kune, točno ga navodeći gdje se nalazi bankomat.

Kada se putnik vratio i rekao kako mu je kartica blokirana za inozemne transakcije, carinice su mu se ipak smilovale i, pod uvjetom da se vrati u BiH i ostavi stvari koje nije mogao unijeti u Hrvatsku, može nastaviti putovanje.

"Nemojte mi ništa pričati, vratite u Bosnu i oprostit ću vam", rekla je na kraju carinica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da stvar bude još zanimljivija, radilo se, kako se navodi, o teglici meda, boci Pelinkovca, tri butelje vina i 15-ak pašteta.

Iz Carinske uprave potvrdili su autentičnost. Odgovarajući na upit RTL.hr-a, poručili su:

"Carinska uprava upoznata je sa konkretnom snimkom te da je odmah po saznaju pokrenula postupak unutarnjeg nadzora i kontrole radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti slučaja.

S time u vezi ističemo da je u dosadašnjem tijeku provedbe unutarnjeg nadzora i kontrole nesumnjivo utvrđen identitet službenica te mjesto događaja, pri čemu su tijeku istražne radnje i provjere radi preciznog utvrđivanja svih okolnosti događaja (utvrđivanje točnog identiteta sudionika razgovora, provjere tijeka putničkog prometa radi utvrđivanja identiteta prijevoznog sredstva, međunarodna suradnja, provjere svih relevantnih službenih evidencija i sl.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je iz dosada utvrđenih okolnosti slučaja razvidno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela s obilježjem korupcije o navedenom događaju je žurno, preliminarno pisanim aktom izvješten i USKOK.

U ovome trenutku, a s obzirom da je iz same osnovne analize sadržaja snimke i dostupnih informacija sasvim razvidno eklatantno nezakonito postupanje i prekoračenje ovlasti od strane ovlaštenih carinskih službenica s obilježjima korupcije, Carinska uprava je udaljila službenice sa poslova graničnog carinskog nadzora.

Napominjemo da će se po okončanju unutarnjeg nadzora i kontrole, koji se žurno provodi, s obzirom na koruptivni karakter postupanja, konkretne službenice biti privremeno udaljene iz državne službe do okončanja disciplinskog postupka, protiv istih će biti pokrenut disciplinski postupak te podnesena kaznena prijava USKOK-u.

Neovisno o daljnjem postupanju USKOK-a i provedbi unutarnjeg nadzora i kontrole te nastavno disciplinskog postupka, u povodu konkretnog događaja Carinska uprava posebno ističe da je iz samog sadržaja snimke razvidno skandalozno, sramotno i degutantno postupanje koje nema i ne može imati bilo kakvo opravdanje.

Carinska uprava provodi kontinuirane mjere unutarnjeg nadzora i kontrole radi suzbijanja i sankcioniranja koruptivnog postupanja, što na godišnjoj razini rezultira sa više od 10 slučajeva prestanka državne službe.

Takvo besprizorno i skaradno postupanje nanijelo je nemjerljivu štetu carinskoj službi i svim carinskim službenicima koji savjesno obavljaju svoje dužnosti, pri čemu posebno ističemo da Carinska uprava oštro sankcionira svako, pa i najmanje koruptivno postupanje u službi, kao i da službenicima koji se odaju ovakvim i sličnim oblicima nečasnih radnji nema mjesta u carinskoj službi", odgovorili su nam iz Carinske uprave.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pronađeno tijelo nestalog dječaka Patrika Fogadića, automobil će izvačiti u četvrtak

Više s weba