UBIJENA 22 CIVILA

SNV poručilo: 'Nitko od hrvatskih vojnika nije odgovarao za ratne zločine u Medarima'

Image

Srpsko narodno vijeće

Stanovnici Medara vjerovali su da će ih u slučaju vojne operacije Hrvatske vojske zaštititi mirovne snage UN-a

1.5.2022. u 13:05/ Hina

Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćilo je u nedjelju da je prvoga dana operacije Bljesak, prije 27 godina počinjen ratni zločin u Medarima za koji nitko nije kazneno odgovarao.

Prvoga dana operacije Bljesak, oko šest sati ujutro, samo pola sata nakon početka operacije, pripadnici Hrvatske vojske ušli su u selo Medari uz liniju razgraničenja, gdje su, kažu u SNV-u, ubrzo počinili ratni zločin nad civilima koje su zatekli u kućama.

Pozivajući se na izvještaj HHO-a iz 2002., SNV je naveo da su od 24 civila srpske nacionalnosti koja su bila u selu ubijena 22, a dvije djevojke su spašene jer ih je prepoznao i zaštitio jedan pripadnik Hrvatske vojske. Među ubijenima je 12 žena, te sedmoro članova obitelji Vuković, među njima sedmogodišnja i osmogodišnja djevojčica te 11-godišnji dječak dok je najstarija žrtva bila u 88. godini.

Image
godišnjica u Okučanima

Hladan susret u Okučanima. Milanović: 'Bljesak je velika pobjeda'. Plenković: 'Važno je da svi znaju'

Image
godišnjica u Okučanima

Hladan susret u Okučanima. Milanović: 'Bljesak je velika pobjeda'. Plenković: 'Važno je da svi znaju'

Stanovnici Medara vjerovali su da će ih u slučaju vojne operacije Hrvatske vojske zaštititi mirovne snage UN-a čija je baza bila u neposrednoj blizini sela, kažu u SNV-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju da je sredinom 2010. završena ekshumacija 28 osoba iz zajedničke grobnice na području groblja Trnava, a na Zavodu za sudsku medicinu do proljeća 2012. identificirano je 14 stanovnika Medara ubijenih 1. svibnja 1995., uključujući i članove obitelji Vuković.

"Za zločin u Medarima nitko nije kazneno odgovarao i nije podignuta nijedna optužnica za počinjeni zločin. Pojedine obitelji žrtava kroz građanske parnice pokušale su doći do obeštećenja, ali njihovi zahtjevi su odbijeni uz obvezu plaćanja parničnih troškova", kaže SNV.

Upravo se čita

Image
bizarna situacija

Avion hitno sletio nakon što je žena glumila da se porađa pa u Barceloni 14 ljudi pobjeglo s leta

Navodi da su tijekom operacije ubijani srpski civili i napadnute izbjegličke kolone, a nakon operacije na području tadašnjeg UN-ova Sektora Zapad ostat će 2000 do 3000 Srba, što znači, zaključuju, da je područje napustilo gotovo cjelokupno srpsko stanovništvo.

Više s weba

Pročitajte još

Image
JABUKOVAC

Na mjestu gdje se napadač ubio završen je očevid

Više s weba