Kapetan je sad trijezan

Svjedoci opisali trenutke kratko prije nego što je brod u Splitu udario u obalu i potonuo

Image

Turistički brod koji je potonuo nakon što je udario u Zapadnu obalu u Splitu

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

'Spavao sam u trenutku kada je brod udario u obalu, ali čuo sam viku putnika s broda, a onda sam vidio...'

24.7.2022. u 18:41/ RTL Vijesti

Oko sinoćnjeg udara turističkog broda "Morska vila" u pristanište benzinske postaje na Zapadnoj obali u Splitu i potonuća broda, s kojega se spasilo oko 50 putnika, stvari su nakon kriminalističkog istraživanja nad kapetanom A. R. (44) sad dovoljno jasne da ga se, nakon što ga se otrijeznilo od "preko jednog promila", sumnjiči da ugrožavanje posebnih vrsta prometa i za onečišćenje okoliša.

Slobodna Dalmacija javlja da postoji priča svjedoka po kojima je do havarije došlo zbog toga jer je na 21 metara dugom brodu pri uplovljavanju u splitsku luku došlo do kvara tzv. kopče, odnosno sustava zupčanika koji služe za prijenos snage i kojim se regulira režim rada brodskog motora.

Image
nema ozlijeđenih

Kapetan broda koji je udario u splitsku Zapadnu obalu priveden zbog alkoholiziranosti

Image
nema ozlijeđenih

Kapetan broda koji je udario u splitsku Zapadnu obalu priveden zbog alkoholiziranosti

Navodno je, prije udara u rivu, "Morska vila" dva puta uspjela manevrima posade i kapetana izbjeći sudar s brojnim brodovima i jahtama koje su se također nalazile na tom dijelu Zapadne obale. No, s obzirom na to da, ako je točno da je došlo do kvara, nisu mogli regulirati brzinu, nikako se nije mogaoizbjeći udar u obalu INA-ine benzinske crpke.

U nedjelju tijekom jutra mnogi su prolaznici zastajali pred prizorom potonulog broda. Nikome nije bilo jasno što se zapravo dogodilo, a mnogi nisu bili niti upoznati s time da je brod u sitnim jutarnjim satima potonuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam sta je točno bilo, nešto sam malo pročita. Pitanje je tu sad kakva je tu šteta, more se valjda neće puno zagaditi", rekao je Vlado koji je na električnom romobilu jurio Zapadnom obalom i nakratko zastao kada je vidio potonuli brod.

"Spavao sam u trenutku kada je brod udario u obalu, ali čuo sam viku putnika s broda, a onda sam vidio da je udario u obalu. Mislim da je brod imao problem s motorom, tako mi se čini", rekao je za Slobodnu Talijan Maurizio koji je usidren na brodu odmah pored crpne stanice i potonulog broda.

Upravo se čita

Image
OČEVID U TIJEKU

U Zagrebu opet u zrak dignut bankomat

Istraga bi trebala utvrditi što je pravi uzrok nesreće i koliko je svemu kumovao alkohol i da li bi kapetan mogao, ako je bilo kvara, uopće reagirati čak i da nije bio pijan. Doznajemo neslužbeno i da je "Morska vila" prije petnaestak dana bila na vezu uz obalu u Trogiru te su na njemu obavljani nekakvi popravci.

Kapetan broda imao je prije koju godinu i problema sa zakonom, doznali su novinari iz Slobodne, te je tjedan dana proveo iza rešetaka nakon što je prijetio smrću trogirskom lučkom nadzorniku. Općinsko državno odvjetništvo naposljetku je odustalo od progona zato jer je žrtva povukla svoj iskaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ubojica upućen na psihijatriju

RTL prati događanja nakon trostrukog ubojstva: U Splitu se život polako vraća u normalu

Više s weba